Somalijski parlamentarci položili zakletvu

Zastupnici somalijskog parlamenta položili su zakletvu, čime će ova nemirima zahvaćena zemlja biti bliže formiranju nove vlade, prenose agencije.

Novi parlament izabrat će predsjednika zemlje, predsjednika parlamenta i njegova dva zamjenika.

Oko 24 kandidata takmičit će se za prvog post-tranzicijskog predsjednika koji će kada stupi na dužnost izabrati premijera.  

Mnogi predsjednički kandidati, među kojima je trenutni predsjednik Sharif Ahmed, premijer Abdiweli Mohamed Ali te predsjednik parlamenta Sharif Hassan Sheikh Aden, već su bili u vladi koja je optužena za korupciju.

Sigurnost u prijestolnici Mogadišu pojačana je dok se čeka glasanje u ponedjeljak, a policijske i vojne snage patroliraju ulicama.

Ujedinjeni narodi i druge međunarodne organizacije koje pomažu u provođenju političkih procesa u zemlji, u nedjelju su rekli da se Somaliji pruža prilika za mir i stabilnost koju do sada nije imala.

“Kraj tranzicije trebalo bi označiti početak reprezentativnije vlade u Somaliji“, navodi se u saopćenju međunarodnih partnera, uključujući Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju.

“Dok parlament ostaje imenovano, a ne izabrano tijelo, nužno je da prekine svoje veze sa prošlošću obilježenom vlastitim interesima i vođenjem rata, te da bude popunjen novom generacijom somalijskih političara, uključujući žene“, dodaje se u saopćenju.

Uloga komiteta

Ova zemlja na Rogu Afrike nije imala stabilnu vladu od 1991. kada je zbačen diktator Siad Barre, čime je počeo krvavi građanski rat i dvije decenije haosa.

Vlada je do nedavno kontrolirala samo nekoliko naselja u glavnom gradu Mogadišu, a Afrička unija i druge snage su dobile ključne teritorije u borbi sa oružanom grupom Al-Shabab.

Zbog veće sigurnosti, somalijska dijaspora počela se vraćati u zemlju kako bi investirala. Mnogi se nadaju da će nova vlada pomoći da se situacija normalizira.

Predsjednik Ahmed rekao je za Al Jazeeru da izabrani komitet koji odobrava parlamentarce ne bi smio prekoračiti svoj mandat.

“Komitetu su dati određeni kriteriji u ocjenjivanju imena koja su dobili. Oni nemaju pravo da samovoljno izaberu ili odbace kandidata sa liste”, rekao je u subotu.

Izvor: Al Jazeera i agencije