Somborski letači osvojili i američko nebo

Danas se završava Međunarodni sajam peradarstva koji se u Somboru održava već četrdeset godina. Izloženo je blizu 4.000 eksponata.

Golubarsku tradiciju grada predstavljale su njegove četiri autohtone pasmine. 

“Golub. Simbol mira i stanovnik gotovo svih gradova. Ali, u Somboru ima ozbiljne konkurente. Čak četiri autohtone rase”, izvještava Nebojša Grabež.

Najstarija je somborski dugokljuni letač. Postoji više od 200 godina, a karakterišu ga izdužena glava i dug kljun.  

„Koji ne sme da bude kraći od 26 milimetara. To sve treba da bude spojeno u jednu celinu, blago povijeno nadole. Tazim, njegov stas, elegancija, divne bele oči i obočnice. To mi kažemo finoća kod goluba. Boja, izrazito treba da bude lepa”, objašnjava Jovan Ostrogonac, golubar iz Sombora. 

Rijetkost i za svjetske okvire

Najbrojnija somborska rasa je plavosrcasti golub. Nastao je 1928, a ljeti je u jatima do visinske nevidljivosti, gdje provede i do tri sata.

„U ovom kavezu imamo somborske žutooke golubove koji su u tri osnovne boje: žuta, crvena i crna. To su golubovi koji lete slično somborskim plavosrcastima. Jako su veseli. Imamo tu i bele, somborske gaćaste koji su nastali pre tridesetak godina. Idu gore u nevidljivost. Lete četiri do pet sati. Oni lete najviše od somborskih golubova”, ističe somborski golubar Pavle Malbašić. 

Četiri autohtone rase na području jednog grada rijetkost su i za svjetske okvire. Njihovo stvaranje je dugotrajan posao koji zahtijeva timski rad i poznavanje genetike.

„Stvaranje jedne rase traje najmanje 20 godina. Ona mora da ustali određene rasne odlike. Ti eksponati se moraju prikazati na domaćim i međunarodnim izložbama da bi bili priznati, ne samo u našem savezu odgajivača sitnih životinja, nego i u evropskom savezu odgajivača sitnih životinja”, kaže Josip Pekanović, međunarodni sudija za golubarstvo. 

Golubovi iz Sombora i na američkom nebu

Somborski golubovi osvojili su nebo mnogih zemalja, čak i na drugim kontinentima.

„Čak se i u Americi nalazi zapata od ovih golubova. Tako da, nažalost, u Somboru ga verovatno najmanje ima, s obzirom da je somborski golub, jer sve je manje mladih golubara”, dodaje Stipa Vuković, još jedan golubar iz ovog grada. 

Čini se, ipak, da višedecenijska tradicija nije ugrožena.

Ovim specifičnim hobijem bavi se 350 somborskih golubara, a tradiciju čuva i Sajam peradarstva, koji privlači i goste iz Evrope.

Gotovo 200 izlagača na ovom prostoru predstavilo je čak 4.000 eksponata.

Izvor: Al Jazeera