Sonda ‘Novi horizonti’ u historijskom preletu Plutona

Nakon gotovo desetogodišnjeg putovanja i više od 4,8 milijardi pređenih kilometara, NASA-ina svemirska letjelica “Novi horizonti” je započela historijski prelet Plutona. 

Prvi put u historiji ova letjelica se nalazi samo 12.000 kilometara od Plutona. 
 
Prema prvim informacijama, NASA je saopćila da je Pluton veći nego što se do sada vjerovalo, a naučnici su ustanovili postojanje ledenog pokrivača na Plutonovom polu i otkrili da se iz atmosfere oslobađa azot. 
 
U toku noći se očekuje signal o uspješnom slijetanju letjelice, što će omogućiti više informacija o ovoj planeti.

“Ovo je trenutak za slavlje, jer smo ostvarili i posljednju etapu”, rekao je glavni istražitelj misije Alan Stern.

“Okončali smo početno izviđanje sunčevog sistema, podvig započet za vrijeme predsjednika Johna Kennedyja prije više od 50 godina, a koji se nastavlja do danas pod predsjednikom Barackom Obamom”, istakao je on.

NASA očekuje da će primiti signal sa sonde kasno noćas. Time će znati da li je njen prelet prošao sigurno, bez neočekivanih sudara.

Stručnjaci procjenjuju da postoji jedna na 10.000 šansi da sonda, veličine manjeg koncertnog klavira, udari u neki objekat u oblasti poznatoj kao Kuperov pojas.

‘Letimo u nepoznato’

Dosad nijedna ljudska letjelica nije ulazila u ovaj široki prsten prepun kosmičkog “otpada” koji kruži oko Sunca, a za koji se vjeruje da su ostaci od formiranja Sunčevog sistema prije 4,6 milijardi godina.

“Ona prolazi kroz prostor koji je poput streljane, sa velikim brojem kometa i drugih mnogo manjih objekata”, naveo je Stern.

“Letimo u nepoznato”, istakao je naučnik.

Misija sonde “Novi Horizonti” započela je 2006, iste godine kada je Pluton zbog svoje veličine “degradiran” na rang patuljaste planete.

Američka letjelica je prva koja će preletjeti pored Plutona, a njenih sedam naučnih instrumenata imaju zadatak da detaljno istražuju površinu, geologiju i atmosferu kako ovog malog nebeskog tijela tako i njenih pet mjeseca.

Ono što su naučnici dosad saznali zahvaljujući podacima koje je sonda slala sa svog putovanja je da je Pluton 20 do 30 kilometara veći nego što se dosad mislilo, s prečnikom od 1.185 kilometara.

Stručnjaci su, također, ustanovili postojanje ledenog pokrivača na Plutonovom polu i otkrili da se iz Plutonove atmosfere oslobađa azot.

‘Saznat ćemo više i o našem porijeklu’

“Ovo je zaista važan trenutak u ljudskoj historiji. Plutonov sistem je fosil sa nastanka našeg sunčevog sistema”, kazao je jedan od čelnika misije John Grunsfeld.  

“Saznat ćemo više i o našem porijeklu. To otvara čitavo jedno carstvo novih istraživanja”, zaključio je on.

Po završetku svoje misije, “Novi Horizonti” će nastaviti putovanje kako bi se približila drugim objektima u Kuperovom pojasu.

Sonda ima dovoljno energije za još 20 godina putovanja mada neće moći da obori rekord Voyagera 1. 

Lansiran 5. septembra 1977. godine, Voyager 1 je 2013. napustio Sunčev sistem, postavši najudaljeniji objekat od Zemlje stvoren ljudskom rukom.

Izvor: Al Jazeera i agencije