Sonični bunar: Razgovor sa drugim dijelom planete

Canakkale je najbliži grad Galipolju gdje se odigrala historijska bitka u Prvom svjetskom ratu u kojoj su Australija i N.Zeland izgubili mnoge vojnike (Reuters)

Stanovnici turskog grada Canakkale sada mogu razgovarati sa ljudima iz Novog Zelanda i Australije kroz virtualne, zvučne bunare.

Sonički bunari za Galipolje, instalacija koju je napravio umjetnik Allan Giddy iz Novog Zelanda, sada povezuju Tursku, Wellington i Auburn, predgrađe Sydneyja.

Svaki od tri bunara skuplja audio poruke i šalje ih ljudima sa jedne lokacije na drugu kako bi razgovarali, kao da se radi o virtualnim rupama koje prolaze kroz planetu.

Govoreći na ceremoniji otvaranja kamenog bunara visokog 1,2 metra u Canakkaleu, Giddy je rekao: „Mislim da ne postoji umjetničko djelo kao ovo. Mislim da je ovo jedinstveno.“

„Sa ova tri bunara, prijateljstvo tri zemlje će oživjeti“, dodao je.

Razgovor gradonačelnika

Auburn je dom najveće turske zajednice u Australiji, dok u Wellingtonu živi velika turska dijaspora.

Canakkale je najbliži grad Galipolju gdje se odigrala historijska bitka u Prvom svjetskom ratu u kojoj su Australija i Novi Zeland izgubili mnoge vojnike.  

Gradonačelnik Canakkalea Ulgur Gokhan također je prisustvovao ceremoniji, govoreći kroz bunar sa gradonačelnicom Wellingtona Celiom Wade Brown i turskim ambasadorom u tom gradu.

Prošle godine obilježena je 100. godišnjica bitke na Galipolju, gdje je Tursku vojsku predvodio Kemal Ataturk.

Izvor: Agencije