Soros negirao da je pokušao oboriti Vladu Slovačke

Predsjednik je posredstvom svog ureda odgovorio da sastanak sa Sorosom u New Yorku nije bio tajni (EPA)

Američki milijarder mađarskog porijekla George Soros odbacio je tvrdnje slovačkog premijera Roberta Fice da je umiješan u pokušaj destabilizacije Vlade.

“Gospodin Soros nije imao nikakvu ulogu u nedavnom govoru predsjednika Kiske ni u skorašnjim demonstracijama u Slovačkoj”, izjavio je Sorosov glasnogovornik.

Fico je u ponedeljak rekao da je Soros odigrao ulogu u pozivu predsjednika Andreja Kiske na promjene u Vladi ili preuranjene izbore radi rješavanja političke krize u zemlji, kao posljedica nedavnog ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove djevojke Martine Kušnirove, podsjeća agencija Tanjug.

Tezu premijera Fice ranije su odbacili vršilac dužnosti šefa slovačke diplomatije i predsjednik Generalne skupštine UN-a.

Vršilac dužnosti šefa slovačke diplomatije Ivan Korčok odbio je tvrdnje da Soros posredstvom predsjednika Kiske pokušava zloupotrijebiti nedavno ubistvo novinara Kuciaka kako bi destabilizovao Slovačku.

“Na politički razvoj u Slovačkoj ni na koji način ne utječe inozemstvo”, saopćio je Korčok na društvenim mrežama, javljaju slovački mediji.

Odgovor predsjednika

Premijer Fico u nedjelju je odbio poziv predsjednika Kiske da provede temeljne izmjene u svojoj vladi ili da se raspišu prijevremeni izbori zbog gubitka povjerenja Slovaka u vlastitu državu nakon likvidacije novinara, a u ponedjeljak je optužio predsjednika Kisku da zajedno s opozicijom pokušava totalno destabilizovati zemlju.

“Događaji nakon brutalnog ubistva novinara na nešto ukazuju. Pitam se zašto je šef države išao privatno čovjeku koji ima vrlo sumnjivo ime, a zove se g. Soros”, nagovijestio je Fico da bi iza destabilizacije mogao stajati američki biznismen mađarskog porijekla, prenosi agencija Beta.

Predsjednik je posredstvom svog ureda odgovorio da sastanak sa Sorosom u septembru prošle godine u New Yorku nije bio tajni, a da je tema bila rješavanje problema romske manjine u Slovačkoj.

Da se duboka politička kriza, koju je u Slovačkoj izazvalo ubistvo mladog istraživačkog novinara Jana Kuciaka, koji je pisao o prožimaju italijanske mafije s predstavnicima slovačkih vlasti, i njegove vjerenice riješi, a ne da se svaljuje krivica na inozemstvo apelovao je predsjednik Generalne skupštine UN-a Miroslav Lajčak.

“George Soros je čovjek koji je duboko utjecao na razvoj u srednjoj Evropi i van nje. To je činjenica koju niko ne može poreći. Uopće sada ne želim nagađati interesuje li se i u kojoj mjeri za današnje probleme Slovačke. To su problemi domaće politike Slovačke i neće nam pomoći traganje za njihovim uzrocima u inozemstvu. Pozivam sve da rješavanju tih problema pristupe hitno, hladne glave i sa sviješću o odgovornosti za zajedničku državu”, poručio je Lajčak.

Izvor: Agencije