Souag: Al Jazeera ostaje nezavisna medijska mreža

Urednička politika Al Jazeere će nastaviti istim tokom, kaže Mostefa Souag (Reuters)

Al Jazeera će ostati nezavisna uprkos regionalnoj diplomatskoj krizi koja je izolovala Katar, kazao je vršilac dužnosti generalnog direktora medijske mreže sa sjedištem u Dohi.

Dr. Mostefa Souag odbacio je navode nekih arapskih država da se Al Jazeera miješa u njihove poslove i istakao profesionalnost mreže.

„Sva priča o miješanju Al Jazeere u poslove drugih država je besmislena. Ne miješamo se ni u čije poslove, samo izvještavamo“, rekao je on za Reuters.

„Ako imamo goste koji se protive određenim vladama, da li to znači da se miješamo u poslove tih država? Ne. Urednička politika Al Jazeere će nastaviti istim tokom bez obzira šta će se dogoditi u ovom slučaju.“

Televizijska mreža u katarskom državnom vlasništvu u centru je spora u kojem su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli diplomatske i saobraćajne veze s Katarom, koji dostavlja prirodni plin svjetskim tržištima.

Jemen, libijska vlada bazirana na istoku države i Maldivi također su prekinuli veze s Katarom.

Zatvoren ured u S. Arabiji

Katar odlučno odbacuje navode država koje su prekinule diplomatske veze, a koje tvrde da je povezan s terorizmom.

Al Jazeera je pridobila milione gledalaca u arapskom svijetu kada je osnovana 1996.

Ova medijska mreža omogućila je necenzurisanu debatu koja je rijetko bila viđena na drugim televizijskim mrežama u regiji.

Reporteri Al Jazeere prekinuli su praksu arapskih medija i intervjuisali izraelske zvaničnike, javlja Reuters.

Voditelji intervjuišu i goste koji se suprotstavljaju arapskim liderima.

Ali, neki arapski lideri optužuju Katar da koristi medijsku mrežu da ih napada.

„Ovo je pitanje koje se stalno postavlja – o vladi i koliko se miješaju“, rekao je Souag. „Nikada nismo imali nikakav kontakt s njima. Bukvalno, nemamo nikakvu komunikaciju s njima.“

Souag je rekao da žali zbog činjenice da je Saudijska Arabija zatvorila ured Al Jazeere u Rijadu, što su Reporteri bez granica nazvali „političkom odlukom koja je jednaka cenzurisanju televizijskog emitera“.

Jordan je također zatvorio ured Al Jazeere u Amanu.

Izvor: Agencije