Sovjetski naučnik: Stvorio sam otrov korišten u napadu u Britaniji

Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija živi su, ali su u kritičnom stanju nakon što su pronađeni u nesvijesti na klupi u engleskom gradu Salisburyju (EPA)

Znanstvenik iz doba Hladnoga rata Leonid Rink priznao je da je pomogao u stvaranju nervnog otrova za koji Velika Britanija kaže da je korišten za trovanje bivšeg špijuna i njegove kćeri, prenosi Reuters.

No, to je u suprotnosti s tvrdnjama Moskve da ni Rusija ni Sovjetski Savez nikad nisu imali takav program.

Profesor Rink rekao je u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju RIA da taj napad ne izgleda kao djelo Moskve jer Sergej Skripalj i njegova kći Julija nisu umrli na mjestu događaja.

“S obzirom na to da su svi sudionici tog incidenta živi, teško je pretpostaviti da su u to upleteni Rusi”, kazao je Rink, dodavši da je takva nekompetentnost počinitelja “smiješna i nedopustiva”.

Otac i njegova kćerka u teškom stanju

Prema njegovim riječima, čak ni neobrazovani ruski napadač ne bi uporabio jedinstveni pripravak ruskog podrijetla i naziva, a uporabiti nešto tako moćno i pritom ne uspjeti ostvariti cilj predstavlja “vrh gluposti”.

Skripalj i njegova kći živi su, ali su u kritičnom stanju nakon što su pronađeni u nesvijesti na klupi u engleskom gradu Salisburyju. Policajac koji im je pomogao također je u bolnici u teškom stanju.

Rink je izjavio da je u vrijeme Sovjetskog Saveza radio u postrojenju za kemijsko oružje gdje je razvijen vojni nervni otrov koji su na Zapadu nazvali “Novičok”. Upitan je li on jedan od kreatora tog nervnog otrova, odgovorio je potvrdno. “To je bila osnova moje doktorske disertacije”, rekao je.

Moskva je opovrgnula bilo kakvu upletenost u slučaj “Skripalj”.

I druge države proizvodile su ‘Novičok’ 

Rink je ustvrdio da bi za napad mogli biti odgovorni Britanci.

Odbacio je izvješća britanskih medija da je Julija Skripaljeva možda donijela otrov iz Moskve u koferu nazvavši to “apsolutnom glupošću” jer u tom slučaju ne bi živa došla do Londona. Istaknuo je da taj otrov djeluje trenutačno.

Rink je rekao da je tehnologija razvoja “Novičoka” bila poznata mnogim zemljama, te da su za nju, među ostalima, znale Velika Britanija, SAD i Kina, za koje kaže da su mogle proizvesti verziju “Novičoka”.

Međutim, Rink tvrdi da je formula koju je razvio SSSR jedinstvena i da bi trebalo biti moguće na temelju uzorka otrova korištenog u napadu u Salisburyju reći da to nije “zamiješano u Rusiji”.

Izvor: Agencije