SP 2018: Hrvati već zaradili 16 miliona dolara

Treće mjesto donosi 24 miliona dolara, drugo mjesto 28 miliona dolara, a svjetski naslov 38 miliona dolara (EPA)

Plasmanom u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji hrvatska reprezentacija je zaradila 16 miliona dolara, prenose agencije.

Svaka reprezentacija koja se plasirala na Mundijal dobila je osam miliona dolara, prolaz grupe osigurao je dodatna četiri miliona dolara te još četiri miliona dolara za plasman u četvrtfinale.

Pobjeda protiv Rusije i ulazak u polufinale “Vatrenima” i Hrvatskom nogometnom savezu donosi najmanje 22 miliona dolara, kolika je nagrada za četvrto mjesto.

Treće mjesto donosi 24 miliona dolara, drugo mjesto 28 miliona dolara, a svjetski naslov 38 miliona dolara.

Dogovor o raspodjeli

Sav taj novac stiže na račun nogometnog saveza države, koji zatim odlučuje o raspodjeli.

Vodstvo HNS-a i igrači dogovorili su da 60 posto nagrade Svjetske nogometne asocijacije ide Savezu, a 40 posto igračima i štabu, a taj iznos dijelit će se između igrača i stručnog štaba u omjeru 80-20.

FIFA je povećala nagradni fond za SP u Rusiji 2018. godine na 400 miliona dolara, što je porast od 12 posto u odnosu na SP 2014. godine u Brazilu.

U Brazilu je FIFA reprezentacijama podijelila 358 miliona dolara, pri čemu je svjetski prvak, Njemačka, dobio 35 miliona dolara, Argentina kao finalist 25 miliona dolara, dok su Holandija za treće i Brazil za četvrto mjesto dobili 22, odnosno 20 miliona dolara.

Izvor: Agencije