SP 2018: Hrvatska izborila četvrtfinale

Slavlje nogometaša Hrvatske nakon gola Rakitića koji je donio plasman među osam najboljih (AP)

Nogometaši Hrvatske večeras su u Nižnjem Novgorodu savladali Dansku i plasirali se u u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Rusiji, a naredni protivnik bit će im Rusija.

Taj četvrtfinalni meč na programu je 7. jula sa početkom u 20:00 sati, a igra se na Olimpijskom stadionu u Sočiju

Danci su poveli već u prvoj minuti kada je Jorgensen iskoristio gužvu u petercu Hrvatske i poslao loptu iza golmana Subašića. No, tri minute kasnije je već 1:1. Odbrana Danske je loše reagirala na ubacenu loptu u kazneni prostor gdje je bio najprisebniji Mandžukić koji je matirao danskog čuvara mreže Schmeichela.

Oba golmana su imala dosta posla, ali su bili uspješniji od napadača pa je prvih 90 minuta okončano sa ovim rezultatom iz četvrte minute.

Hrvatska je imala odličnu šansu za vodstvo u 117. minuti kada je Rebić oboren u šesnaestercu Danske, sudija dosudio penal, Modrić šutirao, a Schmeichel uhvatio loptu i sačuvao svoju mrežu. Sa 1:1 završeno je i 120 minuta igre, pa je i ovu, kao i raniji današnji okršaj, riješila „nogometna lutrija“ – jedanaesterci.

Prvu seriju otvorio je Danac Eriksen kojem je šut odbranio Subašić, a za Hrvatsku je prvi izvođač bio Badelj kojem je Schmeichel također odbranio. Kjaer je potom pucao za Dance i savladao hrvatskog golman. Drugu seriju zatvorio je golom Kramarić za 1:1. Subašića je potom savladao i Krohn-Dehli u trećoj seriji, a potom je šutirao Modrić i bio sigurniji nego ranije (2:2 u penalima).

Četvrti Danac koji je šutirao je Schone i Subašić je još jednom odbranio. Oči u oči sa Schmeichelom našao se Pivarić i Danac je ponovo odbranio – 2:2 nakon četvrte serije.

Prvi u petoj seriji sa bijele tačke šutirao je Jorgensen i ponovo je golman Hrvatske bio nesavladiv. Rakitić je peti šutirao za Hrvate i pogodio za četvrtfinale.

Lutrija u Moskvi

Četvrtfinale je ranije kroz penale izborila i domaća Rusija koja je izbacila Španiju u Moskvi, a nakon regularnih 90 minuta i produžetaka također je rezultat glasio 1:1.

„Furija“ je povela u 12. minuti kada je Asensio izveo slobodan udarac, u petercu domaćina turnira pogurali su se Ramos i Ignaševič koga je lopta nesretno pogodila u nogu i završila iza ruskog golmana Akinfejeva.

Potom je „Zbornaja“ krenula nešto ofanzivnije, a u 40. minuti je sudija pokazao na penal za Ruse jer je Pique igrao rukom u svome šesnaestercu. Siguran realizator bio je Džuba koji je loptu poslao u jednu, a španskog golmana De Geu u drugu stranu gola.

To je bio rezultat regularnih 90 minuta, kao i nakon 120 minuta sa produžecima, te se pristupilo izvođenju penala.

Iniesta je bio siguran za Španiju u prvoj seriji, kao i Smolov za Rusiju iako je malo nedostajalo da De Gea odbrani. U drugoj seriji Pique je također pogodio, a za 2:2 bio je siguran Rus Ignaševič. Treću seriju otvorio je Koke kome je odbranio Akinfejev, čiji je suigrač Golovin savladao španskog čuvara mreže za 3:2.

Naredni izvođač penala (četvrta serija) bio je Ramos koji je savladao ruskog golmana, potom je Čerišev pogodio za 4:3. Peti za Španiju šutirao je Aspas kojem je Akinfejev nogom odbranio za plasman „Zbornaje“ u četvrtfinale.

Izvor: Al Jazeera i agencije