SP 2018: Remi Španije i Portugala u trileru u Sočiju

Evropski prvaci Portugalci su dvaput vodili, a na kraju su se dvije minute prije kraja spasili poraza vrhunskim golom trostrukog strijelca Cristiana Ronalda (AP)

U utakmici prvog kola grupe B Svjetskog prvenstva, nogometaši Španije i Portugala u ruskom Sočiju su odigrali 3:3. U odličnoj i uzbudljivoj utakmici evropski prvaci Portugalci su dvaput vodili, a na kraju su se dvije minute prije kraja spasili poraza vrhunskim golom trostrukog strijelca Cristiana Ronalda.

Portugal je poveo već u četvrtoj minuti iz penala kojeg je izborio i realizirao Cristiano Ronaldo. Ronaldo je pao u kaznenom prostoru nakon što je okrznuo nogu Nacha. „Furija“ je izjednačila u 24. minuti kada je Sergio Busquets dugom loptom uposlio Diego Costu, koji je bio okružen trojicom protivničkih igrača, ali se je odlično snašao, te je pogodio mrežu.

Španija je propustila nekoliko prilika za vodstvo, a kazna za to stigla je u 44. minuti. Ronaldov udarac sa vrha kaznenog prostora išao je ravno u ruke golmana Davida De Gee, ali on je napravio grešku i lopta mu je „kroz ruke“ izmigoljila u mrežu za novo vodstvo Portugala.

Preokret u drugom dijelu

Nakon umirujućih deset minuta drugog poluvremena, Španija je napravila preokret u razmaku od tri minute.

Prvo je izjednačila u 55. minuti iz prekida kada je David Silva iz slobodnog udarca ubacio na drugu stativu, Busquets je glavom loptu spustio u peterac, a Diego Costa je opet bio strijelac. Tri minute kasnije Španci vode – nakon duge akcije lopta je došla do Nacha, koji odličnim poluvolejom sa 17 metara pogađa stativu, a lopta se od okvira gola odbija u mrežu za 3:2.

Iako je preokret Špancima donio psihološku prednost, Portugalci su se ipak uspjeli vratiti. U 88. minuti Cristiano Ronaldo upisuje hat-trick, pogodivši iz slobodnog udarca sa 20 metara za konačnih 3:3.

Ranije je u ovoj grupi Iran pobijedio Maroko s 1:0 autogolom Aziza Bouhaddouza u petoj minuti sudijske nadoknade i tako poveo u grupi sa tri osvojena boda.

U drugom kolu 20. juna igraju Portugal – Maroko i Španija – Iran.

Salah na klupi

Prvi meč dana je bio drugi iz grupe A kada je Urugvaj nadigrao Egipat (1:0).

Strijelac pobjedničkog gola bio je igrač Atletico Madrida Jose Maria Gimenez, koji je u 89. minuti glavom zatresao mrežu odličnog egipatskog golmana El Shenawyja, nakon ubačaja Carlosa Sancheza.

Egipćani su bez svoga najboljega igrača Mohameda Salaha, uz veliku dozu sreće, držali „nulu“ sve do minutu prije kraja. Uprkos najavama, za Egipćane nije nastupio najbolji igrač u Evropi napadač Liverpoola Mohamed Salah. Utakmicu je odgledao s klupe, još uvijek nezaliječen od povrede ramena zarađene na finalu Lige prvaka. 

Nakon kompletiranog prvog kola u grupi A vodeća je Rusija koja je sa 5:0 na otvaranju savladala Saudijsku Arabiju. Urugvaj je drugi, također s tri boda, a treći Egipat i četvrta Saudijska Arabija su bez bodova.

U drugom kolu igraju Rusija – Egipat i Saudijska Arabija – Urugvaj.

Izvor: Agencije