SP 2018: Srbija savladala Kostariku golom Kolarova

Kapiten Srbije je iz slobodnog udarca sa 25 metara odlično pogodio gol Kostarikanaca (AP)

Nogometaši Srbije pobjedom su otvorili Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, savladavši u nedjeljzu selekciju Kostarike sa 1:0 u Samari.

Jedini gol meča, vrijedan tri boda, postigao je kapiten “Orlova” Aleksandar Kolarov vrhunski izvedenim slobodnim udarcem u 56. minuti sa 25 metara.

Kolarov za gol dobio automobil

Aleksandar Kolarov, koji je postigao jedini gol u pobjedi Srbije protiv Kostarike, dobio je neočekivan poklon od grada domaćina.

Guverner Samarske oblasti Dmitrij Azarov poklonio mu je automobil Lada, koji se izrađuje upravo u tom gradu.

“Građani Samare su odlučili prvom nogometašu koji postigne gol na našem stadionu pokloniti automobil za ugodno sjećanje na Samaru. Jako mi je drago što mogu Kolarovu uručiti certifikat za automobil Lada 4×4,” navodi riječi guvernera Azarova agencija Tass.

Obje selekcije su imale prilike, ali su golmani Vladimir Stojković i Keylor Navas bili raspoloženi.

Srbija drugi meč u Rusiji igra 22. juna u Kalinjingradu protiv Švicarske

Poraz branitelja naslova

Nešto kasnije je reprezentacija Meksika, u meču grupe F odigranom u Moskvi, savladala aktuelnog prvaka svijeta Njemačku sa 1:0.

Pobjednički gol za Meksiko pao je u 35. minuti iz kontranapada, kojeg je poveo Javier Hernandez Chicharito, a u pogodak ga je pretvorio napadač PSV-a Hirving Lozano.

Meč na stadionu Lužnjiki je bio ispunjeni uzbuđenjima, no samo je jedan gol zabilježen.

Njemačka u subotu, u drugom kolu, igra protiv Švedske, a Meksiko protiv Južne Koreje može izboriti plasman u osminu finala.

Brazil – Švicarska 1:1

U drugom meču grupe E, ujedno i posljednjem danas, Brazil i Švicarska u Rostovu na Donu podijelili su plijen odigravši 1:1.

“Karioke” su povele u 20. minuti, kada je lopta došla do Philippea Coutinha na ivici šesnaesterca sa lijeve strane; Brazilac ju je umirio, a potom žestoko šutirao.

Lopta je zaobišla sve igrače, pogodila desnu stativu o odsjela u mreži.

Tačno pola sata kasnije na semaforu rezultat je glasio – 1:1.

Korner je izveo Xherdan Shaqiri, a najviši u skoku bio je Steven Zuber, koji je glavom loptu proslijedio iza leđa brazilskog čuvara mreže Alissona Beckera.

Izvor: Al Jazeera i agencije