SP 2018: Pobjede Engleske, Belgije i Švedske

Precizan s bijele tačke bio je švedski kapiten Andreas Granqvist i donio svojoj reprezentaciji tri boda (EPA)

Engleska je u susretu prvog kola skupine G na Svjetskom nogometnom prvenstvu svladala Tunis rezultatom 2:1.

Engleska reprezentacija je povela golom Harryja Kanea u 11. minuti, a poravnao je Ferjani Sassi iz jedanaesterca u 35. minuti. Pobjedu Engleskoj osigurao je Kane svojim drugim golom, postignutim u prvoj minuti sudačke nadoknade.

Prije njih, nogometna reprezentacija Belgije opravdala je ulogu favorita i pobijedila momčad Paname rezultatom 3:0 u utakmici prvog kola iste skupine.

Panamci su se u debitantskom nastupu na svjetskim prvenstvima, u utakmici igranoj na Olimpijskom stadionu Fišt u Sočiju, dobro držali do prvog primljenog pogotka.

Njihova obrana je izdržala do 47. minute, kada je lijepim volejem Dries Mertens prebacio panamskog vratara Peneda za vodstvo Belgije.

Do kraja dvoboja mreža Paname zatresla se još dvaput, a oba puta strijelac je bio Romelu Lukaku.

Prvi pogodak postigao je glavom u 69. minuti na ubačaj Kevina de Bruynea. Napadač Manchester Uniteda drugi je gol postigao u 75. minuti prebacivši vratara Peneda, nakon što mu je u kontranapadu idealno dodao belgijski kapetan Eden Hazard.

Minimalna švedska pobjeda

U prvoj utakmici dana, odigranoj Njižnjem Novgorodu, nogometaši Švedske pobijedili su reprezentaciju Južne Koreje rezultatom 1:0.

Švedski nogometaši su do jedinog pogotka, kojim su okrunili prikazanu igračku nadmoć, došli u 65. minuti iz kaznenog udarca, kojeg je sudac Joel Aguilar iz Salvadora dosudio nakon što je pregledao snimku spornog starta korejskog braniča Min-wooa Kima na Viktoru Claessonu.

Snimka je pokazala da je švedski veznjak prvi stigao do lopte, a potom ga je srušio korejski reprezentativac. Precizan je s bijele točke bio švedski kapetan Andreas Granqvist i donio svojoj reprezentaciji tri boda.

Šveđani su i prije tog pogotka gospodarili terenom, stvarali prilike, ali ih njihovi napadači Marcus Berg i Ola Toivonen nisu uspjeli pretvoriti u pogotke, dobrim dijelom zahvaljujući i odličnim reakcijama korejskog vratara Hyun-wooa Choa.

Konačna statistika, koja pokazuje 15 udaraca Šveđana, od čega je pet išlo u okvir, jasno ukazuje na švedsku dominaciju na terenu. Korejci su pet puta pucali prema švedskom vrataru Olsenu, ali nijedan udarac nije išao u okvir.

Šveđani će sljedeću utakmicu, protiv Njemačke 23. lipnja, dočekati na diobi prvog mjesta u skupini s Meksikom, koji će istog dana igrati dvoboj 2. kola protiv Južne Koreje.U ovoj skupini u nedjelju je igran prvi meč, u kojem je Meksiko sa 1:0 nadigrao Njemačku, branitelja naslova najboljeg na planeti.

Izvor: Al Jazeera i agencije