SP 2026: Trump prijeti onima koji ne podrže američku kandidaturu

Pozitivan stav prema ovim objavama američkog čelnika imao je njegov meksički kolega Enrique Peña Nieto (Twitter)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump iskazao je podršku sjevernoameričkoj kandidaturi za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2026. i izdao prikrivenu prijetnju nacijama koje budu protiv, prenose agencije.

Maroko je jedini rival zajedničkoj kandidaturi SAD-a, Kanade i Meksika, a odluka o domaćinstvu bit će donesena na kongresu Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) 13. juna u Moskvi.

“SAD je napravio jaku kandidaturu s Kanadom i Meksikom za SP 2026. Bila bi sramota da države koje uvijek podržavamo lobiraju protiv američke kandidature. Zašto bismo onda mi podržavali takve države kad one ne podržavaju nas (uključujući podršku u UN-u)?”, napisao je Trump na Twitteru.

Pozitivan stav prema ovim objavama američkog čelnika imao je njegov meksički kolega Enrique Peña Nieto.

“Možemo imati razlike, ali nas nogomet ujedinjuje. Zajedno podržavamo kandidaturu Meksika, Kanade i SAD-a za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2026”, napisao je i on na Twitteru.

Neizvjesna utrka

Iz FIFA-e nisu odgovorili na upit agencije Reuters za komentar, a glasnogovornik trodržavne sjevernoameričke kandidature naveo je da su sretni što imaju Trumpovu podršku.

“Od početka smo dobili jaku podršku vlada Kanade, Meksika i SAD-a. Zahvalni smo za tu podršku i naše tri države zajedno će biti spremne dočekati igrače i navijače iz cijelog svijeta na izvanrednom Svjetskom prvenstvu 2026”, navode iz organizacije.

Sjevernoamerička kandidatura hvali se ogromnim stadionima i izvrsnom infrastrukturom, ali nije sigurna da će dobiti kandidaturu.

Očekuje se da će Maroko imati veliku podršku afričkih i bliskoistočnih članica FIFA-e. Također, nedavno je objavljeno da će sjevernoafričku državu podržati Francuska, te Rusija, koja je domaćin ovogodišnjeg Mundijala.

Izvor: Agencije