SP: Belgija – Argentina posljednji par četvrtfinala

Jedini gol pred 62.000 gledalaca na Areni Corinthians postigao Angel Di Maria u 118. minuti (AP)

U posljednjem susretu osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva koje se održava u Brazilu, Belgija je u Salvadoru nakon produžetaka pobijedila Sjedinjene Američke Države rezultatom 2:1 i izborila plasman u četvrtfinale.

„Crveni vragovi“ poveli su u 93. minuti golom Kevina de Bruynea na asistenciju Romelua Lukakua, a 12 minuta kasnije De Bruyne i Lukaku su zamijenili uloge – De Bruyne je asistirao, a Lukaku zatresao mrežu Tima Howarda.

Tračak nade Amerikancima je donio Julian Green golom u 107. minuti, no više nisu imali snage.

Belgija će u četvrtfinalu igrati protiv Argentine 5. jula u Brasiliji, a posljednji put u četvrtfinalu SP-a igrala je 1986. godine.

Najbolje prilike

Ranije je Argentina u Sao Paulu nakon produžetaka pobijedila Švicarsku sa 1:0 i izborila plasman u četvrtfinale.

Jedini gol pred 62.000 gledalaca na Areni Corinthians postigao je Angel Di Maria u 118. minuti.

U vrlo slabom prvom dijelu “Gaučosi” su više napadali, no najbolje su prilike propustili Švicarci.

U dva navrata je Shaqiri proigrao svoje suigrače koji su bili neprecizni – u 27. minuti je pronašao Xhaku na desetak metara, čiji udarac brani golman Romero, da bi u 39. minuti Drmić izašao sam ispred Romera i, u pokušaju da ga prebaci, jednostavno mu dodao loptu.

Argentinci su se probudili u drugom dijelu i u 62. minuti došli do svoje prve opasnije situacije na utakmici, u kojoj je šut glavom Higuaina golman Benaglio “izvadio” ispod prečke.

U 67. minuti prvi pokušaj na utakmici imao je Messi, ali je šutirao iznad gola, a u 77. minuti je konačno solo prodorom došao do više prostora, no njegov udarac je odbranio sigurni švicarski golman.

U završnici su Švicarci ostali bez snage, a Argentinci nisu krenuli svim snagama po gol, pa je utakmica otišla u produžetke.

U 109. minuti Benaglio ponovno “vadi” loptu ispod prečke nakon udarca Di Marije.

Kada se očekivao kraj i penali, Argentina je postigla pobjednički zgoditak. Messi je u 118. minuti prošao dvojicu igrača i pronašao Di Mariju, čiji prizemni udarac prolazi pokraj Benaglia.

Sreća za ‘Gaučose’

No, Argentinci su imali sreće u samoj završnici susreta, u kojoj se mnogo toga više događalo nego u preostalih 118 minuta.

Nakon kornera Švicaraca njihov golman Benaglio je u kaznenom prostoru Argentinaca gotovo “škaricama” postigao gol, a onda je u nastavku akcije Džemaili sa pet metara glavom šutirao i pogodio stativu.

U posljednjim sekundama Shaqiri je imao slobodan udarac sa 17 metara, no pogodio je argentinski “živi zid”.

U drugim četvrtfinalnim duelima sastaju se:

Brazil – Kolumbija (4. juli, Fortaleza)

Francuska – Njemačka (4. juli, Rio de Janeiro)

Holandija – Kostarika (5. juli, Salvador).

Izvor: Agencije