SP: Ekvador savladao Honduras za produženje nade

Duel Campbella (Kostarika) i Pirla (Italija): Kostarikanci, nakon Urugvaja, savladali i Italiju (AP)

U dvoboju drugog kola grupe E Svjetskog prvenstva u Curitibi nogometaši Ekvadora slavili su protiv Hondurasa s 2:1 (0:1).

Susret dvije ekipe koje su izgubile u prvom kolu pokazao se nadasve zanimljiv, jer su i jedni i drugi igrali napadački, na pobjedu, a presudila je, ipak, veća kvaliteta Ekvadoraca i dva pogotka njihovog napadača Ennera Valencije.

Iako je Ekvador bio favorit, poveli su Hondurašani u 31. minuti pogotkom Carla Costlyja, nakon velike pogreške beka Ekvadora Jorgea Guaguae, a samo tri minute kasnije izjednačio je Enner Valencia. Isti igrač se pretvorio u junaka susreta, kada je glavom u 65. minuti donio Ekvadoru pobjedu i produženje nade u prolazak među 16 najboljih.

Francuzi ‘potopili’ Švicarce

Nogometna reprezentacija Francuske ranije tokom dana u jednoj minuti postigla je dva gola protiv Švicarske, potom promašila penal, a zatim se razigrala i na kraju slavila sa 5:2 u duelu drugog kola grupe E Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu.

Olivier Giroud je bio najviši u skoku nakon kornera Mathieua Valbuene u 17. minuti i doveo “Trikolore” u vodstvo od 1:0, da bi nepunu minutu poslije bilo 2:0. Švicarac Valon Behrami je loše krenuo sa centra stadiona u Salvadoru, loptu je preuzeo Karim Benzema i uposlio Blaisea Matuidija, koji je potom savladao golmana Švicarske Diega Benaglia.

U 32. minuti Djourou je u šesnaestercu Švicarske oborio Karima Benzemu, za što je sudija pokazao na bijelu tačku. Najstrožiju kaznu izveo je Benzema, ali je Benaglio odbranio.

Osam minuta kasnije, tvorci prvog gola “Trikolora” zamijenili su uloge – Giroud je asistirao za Valbuenu, koji je povisio na 3:0 za Francusku. Na 4:0 povisio je Benzema u 67. minuti, a asistirao mu je Paul Pogba. Na 5:0 povisio je Moussa Sissoko u 73. minuti, na asistenciju Benzeme.

Prednost Francuske smanjio je Blerim Dzemaili iz slobodnog udarca u 81. minuti. Šest minuta kasnije, Gokhan Inler uposlio je Granita Xhaku za novi gol Švicaraca – 5:2.

Švicarci su u prvom kolu grupe E sa 2:1 nadigrali Ekvador, dok su “Trikolori” sa 3:0 trijumfovali nad Hondurasom.

Upravo poraženi iz ova dva duela, Ekvador i Honduras, podijelit će megdan u ponoć, na stadionu Arena da Baixada u Curitibi.

Iznenađenje za Engleze

Reprezentacija Kostarike izborila je plasman u osminu finala Mundijala pobjedom nad Italijom u Recifeu.

U prvom kolu su napravili iznenađenje i od “minusa” 0:1 uspjeli savladati Urugvaj sa 3:1, da bi nekoliko dana kasnije, nadigrali Italijane sa minimalnih 1:0.

Strijelac jedinog gola bio je Bryan Ruiz, koji je u 44. minuti glavom loptu poslao iza Gianluigija Buffona, nakon odličnog centaršuta Juniora Diaza.

Pored plasmana Kostarike u nastavak takmičenja, ovaj rezultat znači da je Engleska ostala bez šansi za nastavak takmičenja, pa je tako “Gordi Albion”, nakon Španije, postao još jedan favorit koji je svoj nastup u Brazilu okončao u grupnoj fazi.

Italijani su u prvom kolu sa 2:1 savladali Engleze, dok je Kostarika iznenadila Urugvaj sa 3:1. Jučer je u duelu drugog kola grupe D Urugvaj nadigrao Englesku sa 2:1.

Drugog putnika u osminu finala iz grupe D odredit će direktni sudar Italijana i Urugvajaca 24. jula u Natalu.

Izvor: Al Jazeera