SP: Hrvatska pobijedila Nigeriju sa 2:0

Hrvatska je zadnji put na svjetskim prvenstvima slavila u prvoj utakmici daleke 1998. godine i to protiv Jamajke (3:1) (AP)

Nogometaši Hrvatske pobjedom su otvorili ovogodišnje Svjetsko prvenstvo čiji je domaćin Rusija.

“Vatreni” su sa 2:0 nadigrali Nigeriju u Kalinjingradu i zasjeli na prvo mjesto grupe C nakon remija Argentine i Islanda.

Hrvatska je povela u 32. minuti autogolom Oghenekaroa Eteba koji je skrenuo u svoju mrežu udarac glavom Marija Mandžukića.

U 70. minuti nigerijski odbrambeni igrač William Ekong je srušio Mandžukića u kaznenom prostoru, a brazilski sudac Ricci dosudio jedanaesterac kojeg je sigurno realizirao Luka Modrić. 

Hrvatska je zadnji put na svjetskim prvenstvima slavila u prvoj utakmici daleke 1998. godine i to protiv Jamajke (3:1).  

Ranije danas, u Moskvi su nogometaši Argentine i Islanda odigrali 1:1.

Promašaj Messija

Islanđani su iznenađujuće uzeli bod velikom favoritu Argentini u utakmici koja će se pamtiti po promašenom jedanaestercu Lea Messija u 65. minuti.

Messiju treba šest nastupa da stigne legendarnog Diega Maradonu i pet golova da se izjednači sa Gabrielom Batistutom.

Za Argentince je strijelac bio Sergio Aguerro (19), dok je za Island historijski prvi gol na svjetskim prvenstvima postigao Alfred Finnbogasson (23).

Islandu je ovo bila prva utakmica na svjetskim prvenstvima te su s 332.000 stanovnika postali najmanja država koja je ikad nastupila na mundijalima, srušivši rekord Trinidada i Tobaga.

Iako je ogroman kontrast između ove dvije države – južnoamerička selekcija igra svoj 17. Mundijal, a Islanđani prvo – debitanti su odoljeli svim napadima i hrabro odigrali utakmicu.

Videopomoć ‘pomogla’ Francuzima

Današnji program otvorio je okršaj grupe C između Francuske i Australije u Kazanju u kojem je slavila evropska reprezentacija sa 2:1.

Francuzi su poveli u 58. minuti kada je Antoine Griezmann uspješno realizirao jedanaesterac kojem je prethodio prekršaj Joshue Risdona. Da je riječ o najstrožoj kazni potvrdili su arbitri zaduženi za videopomoć sudijama na terenu (VAR).

Šest minuta kasnije, lopta je na bijeloj tački ponovo, ali u kaznenom prostoru Franzucke. Samuel Umtiti je igrao rukom, a sudija dosudio kazneni udarac za Australiju. Siguran realizator bio je Mile Jedinak – 1:1 u 62. minuti.

Konačnih 2:1 postavio je Paul Pogba žestokim udarcem izvan šesnaesterca. Lopta je pogodila unutrašnji dio prečke, prešla gol-liniju i izašla iz gola, no bilo je jasno da „Trikolori“ vode, a 2:1 bio je rezultat kojim je i meč završen.

Povratak na veliku scenu porazom

Drugi meč grupe C u Saransku igrali su Peru i Danska, a nakon 90 minuta Danci su zabilježili minimalnu pobjedu.

Strijelac jedinog gola bio je Yussuf Poulsen u 59. minuti nakon odličnog proigravanja Christiana Eriksena u brzom kontranapadu.

Peruanci su većim dijelom susreta bili bolji suparnik, imali su veliki broj prilika za pogodak, ali nisu uspjeli zatresti dansku mrežu.

Tragičar susreta bio je Christian Cueva koji u posljednjoj minuti prvog poluvremena nije uspio realizirati kazneni udarac. Njegov pokušaj otišao je daleko preko prečke.

Inače, gambijski sudija Gassama na bijelu je tačku pokazao nakon što je pregledao snimku duela Cueve i Poulsena.

Peruanci su se tako, nakon 36-godišnje pauze, na veliku scenu vratili porazom.

Izvor: Al Jazeera i agencije