S&P: Hrvatski kreditni rejting ostaje na BB

Standard & Poor's, S&P
Standard & Poors očekuje veći rast nego prošle godine zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji i izvozu (AP)

Agencija Standard & Poor's zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na BB i kratkoročni na B, kao i stabilne izglede te procjenjuje da će rast gospodarstva u ovoj godini biti brži u odnosu na prošlu.

U toj agenciji očekuju da će ove godine hrvatsko gospodarstvo ostvariti rast za tri posto nakon lanjskih 2,9 posto zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji i izvozu.

To će pomoći Vladi Hrvatske u održavanju snažnije proračunske pozicije nego prije i dodatnom smanjivanju i dalje značajnog tereta dugova.

Iste procjene vodećih rejting-agencija

Agencija potvrđuje dosadašnji rejting Hrvatske te stabilne izglede zato što, s jedne strane, i dalje postoje visoki teret duga države i kratki tijek provedbe strukturnih refomi i konsolidacije javnih financija, dok, s druge strane, jača gospodarski oporavak i poboljšavaju se financijske pozicije, zahvaljujući, među ostalim, nastavljenom vanjskom razduživanju financijskog sektora, prenosi Hina.

S&P je sredinom prosinca lani povećao izglede s negativnih na stabilne, što je bio prvi pozitivni pomak za hrvatski rejting u posljednjih devet godina.

Budući da su kasnije i Fitch i Moody's poboljšali izglede za hrvatski kreditni rejting iz negativnih u stabilne, sada sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, Standard&Poor's i Moody's – drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, sa stabilnim izgledima.

Izvor: Agencije