SP: Njemačka protiv Francuske u četvrtfinalu

'Trikolori' su se namučili za prolazak u četvrtfinale Mundijala protiv afričkog prvaka (AP)

U susretu osmine finala Svjetskog nogometnog prvenstva Njemačka je u Porto Alegreu nakon produžetaka pobijedila Alžir sa 2:1 i izborila plasman među osam najboljih.

Golove za „Elf“ zabilježili su Andre Schurrle (92) i Mesut Ozil (119), dok je strijelac za Alžir bio Abdelmoumene Djabou (120+1).

Njemačka reprezentacija je tri puta bila svjetski prvak (1954, 1974, 1990), a ovo joj je osma uzastopna pobjeda u osmini finala na svjetskim prvenstvima od 1986. godine.

Alžiru je već sam plasman u osminu finala najveći uspjeh u historiji.

Njemačka će u četvrtfinalu 4. jula u Rio de Janeiru igrati protiv Francuske, koja je ranije u ponedjeljak, pred 65.000 gledalaca na nacionalnom stadionu “Mane Garrincha” u Braziliji, pobijedila Nigeriju sa 2:0.

Kobna greška

“Trikolori” su se namučili za prolazak u četvrtfinale Mundijala protiv afričkog prvaka.

U ravnopravnom prvom dijelu Nigerijci su više napadali, ali su bolje prilike propustili Francuzi.

U 22. minuti Pogba je iz voleja sa deset metara pogodio nigerijskog golmana Enyeamu, a u 40. minuti veliku je priliku imao Valbuena, no njegov je udarac bio neprecizan.

Afrički prvak je drugi dio počeo odlično, držali su gotovo neprestano loptu čak petnaestak minuta, no bez veće prilike, sve do udarca Odemwingieja u 64. minuti, koji je Lloris jedva odbranio.

Nigerijci su potom ostali bez snage i uslijedila je prava navala Francuza na njihov gol, koja je počela u 70. minuti, kada je Benzema sam izašao ispred Enyeamu, koji je uspio blokirati njegov šut, a Moses “čisti” sa linije.

U 77. minuti Cabaye je pogodio okvir gola, dvije minute kasnije Benzema glavom gađa ispod grede, a Eyneama je opet sjajan.

Nigerijski golman samo minutu kasnije pravi grešku – krivo je procijenio let lopte i ostavio je za potpuno samog Paula Pogbu, koji glavom pogađa neodbranjenu mrežu za vodstvo Francuza.

Nigerijci su se predali nakon primljenoga gola, a konačan rezultat postignut je u prvoj minuti sudijske nadoknade, kada kapiten Nigerije Joseph Yobo pogađa vlastitu mrežu.

Izvor: Agencije