Oglasi

S&P snizio kreditni rejting Mađarske

Ovo sniženje bi moglo poskupjeti zaduživanje Mađarske na tržištima javnog duga.
S&P je također snizio dugoročni rejting centralne banke Mađarske na BB sa BB+EPA

Sve nepredvidljivija politika Vlade Mađarske navela je američku bonitetnu agenciju Standard & Poors (S&P) da snizi kreditni rejting te zemlje za jedan stepen, na BB, sa stabilnom prognozom, saopćila je u petak ta agencija.

"Smatramo da predvidivost mađarske politike nastavlja slabiti, što bi moglo ugroziti izglede za privredni rast te zemlje na srednji rok", navedeno je u saopćenju i dodato je da su stoga sniženi dugoročni suvereni kreditni rejtinzi Mađarske u stranoj i domaćoj valuti na BB sa BB+, prenosi Tanjug.

Ovo sniženje bi moglo poskupjeti zaduživanje Mađarske na tržištima javnog duga, prenosi AFP.

S&P je također snizio dugoročni rejting centralne banke Mađarske na BB sa BB+.

Agencija je ukazala na "neortodoksnu, možda neodrživu ekonomsku politiku premijera Viktora Orbana", koja nanosi štetu ekonomskom rastu Mađarske, jer obeshrabruje investiranja, što bi, zauzvrat, moglo naškoditi naporima za smanjenje Vladinog duga.

Povećanje poreza

Među mjerama koje je S&P kritizirao su povećanje poreza u bankarskom, telekomunikacijskom i energetskom sektoru.

Mađarska je u srijedu saopćila da će odustati od kontroverznih "kriznih poreza" u sektorima maloprodaje i telekomunikacija od januara 2013. godine, pošto je Evropska unija (EU) zatražila njihovo ukidanje, tvrdeći da su oni "diskriminatorski", jer nesrazmjerno pogađaju nemađarske operatere.

Mađarska će, međutim, i u 2013. godini zadržati porez na prihode u bankarskom sektoru, uveden kao privremeni "krizni namet", u okviru paketa mjera za fiskalno prilagođavanje koji je Ministarstvo ekonomije objavilo prošle sedmice.

Taj paket mjera stroge štednje, kojim se također povećava porez na energetske kompanije, treći je u posljednjih šest sedmica, jer Budimpešta nastoji zadržati budžetski deficit ispod nivoa od tri posto bruto društvenog proizvoda (BDP) kako bi izbjegla gubitak pristupa vitalnim kohezijskim fondovima EU-a.

Prema prognozi Evropske komisije (EK), objavljene ranije ovog mjeseca, mađarski javni deficit će iznositi 2,5 posto BDP-a u 2012. godini, 2,9 posto u 2013. godini i 3,5 posto BDP-a u 2014. godini.

Izvor: Agencije