S&P snizio prognozu rejtinga Britanije

Povećani izgledi da rejting Velike Britanije bude snižen u naredne dvije godine (EPA)

Bonitetna agencija Standard & Poor’s (S&P) snizila je prognozu kreditnog rejtinga Velike Britanije na negativnu sa stabilne, čime su povećani izgledi da rejting treće po veličini privrede u Evropskoj uniji (EU) bude snižen u naredne dvije godine.

“Negativna prognoza oslikava naš stav da postoji šansa od oko 30 posto da u sljedeće dvije godine snizimo rejting Velike Britanije, ukoliko njene ekonomske i fiskalne performanse oslabe u odnosu na naša trenutna očekivanja”, naveo je S&P, prenosi AFP.

Potez S&P-a uslijedio je pošto su druge dvije velike bonitetne kuće već skresale prognozu rejtinga Velike Britanije na negativnu, navodi Tanjug.

Potez Moody'sa i Fitcha

“Očekujemo da će javni dug Velike Britanije nastaviti rasti, a budući šokovi u vezi s nezaposlenošću i privrednim rastom mogli bi dodatno opteretiti javne finansije. Zbog toga smo snizili našu prognozu dugoročnog rejtinga Velike Britanije na negativnu sa stabilne”, poručila je agencija.

Agencija Moody's je u februaru snizila prognozu AAA rejtinga Velike Britanije na negativnu, zajedno s prognozama za nekoliko zemalja eurozone.

Agencija Fitch u septembru je potvrdila rejting AAA za Veliku Britaniju, uz negativnu prognozu, upozorivši da slab privredni rast i visok nivo duga povećavaju šanse za smanjenje rejtinga.

Izvor: Agencije