S&P snizio rejting sedam španskih banaka

S&P je 10. oktobra snizio kreditni rejting Španije za dva stepena, čime su se njene obveznice približile nivou 'bezvrijednog' (EPA)

Američka bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je u utorak kreditni rejting sedam španskih banaka, uključujući dvije najveće – Santander i BBVA, poslije prošlosedmičnog snižavanja rejtinga suverenog duga Španije.

Na spisku banaka kojima je snižen rejting nalaze se i Banesto, Banco Popular, Bankia-BFA, Banco Sabadell i Kaisha, navedeno je u saopćenju njujorške agencije za ocjenu kreditnog rejtinga, prenosi AFP.

Standard & Poor's je 10. oktobra snizio kreditni rejting Španije za dva stepena, čime su se njene obveznice približile nivou “bezvrijednog”.

Najnoviji potez bi mogao uzrokovati ozbiljan rast troškova zaduživanja Španije, zbog čega bi se brzo mogla naći u situaciji da zatraži međunarodnu pomoć.

Bonitetna agencija je snizila rejting Santandera i njegove podružnice Banesto za dva stepena, na BBB sa A-, a BBVA za, također, dva stepena, na BBB- sa BBB+.

Obje banke imaju negativnu prognozu, što znači da se može očekivati sniženje njihovog rejtinga i na srednji rok.

Preostale banke su izgubile jedan stepen, kao što su Banco Popular (BB sa BB+), Bankia (BB sa BB-), Bankijina majka-firma BFA (B sa B+), Kaisha (BBB- sa BBB) i Banco Sabadell (BB sa BB+).

Izvor: Agencije