SP u rukometu: Dobar start timova iz regije

Pred kraj meča, makedonski reprezentativac Mojsovski je spriječio slavlje Čileanaca pogotkom za konačnih 30:28 (AFP)

Reprezentacije Srbije, Makedonije i Hrvatske u subotu su ostvarile pobjede na Svjetskom rukometnom prvenstvu, koje je u petak navečer počelo u Španiji.

Hrvatski rukometaši su pobjedom otvorili nastup na Svjetskom prvenstvu, savladavši Australiju u prvom kolu grupe D sa 36:13 (17:4), što je treća najveća pobjeda Hrvatske u historiji na svjetskim prvenstvima.

Izabranici Slavka Goluže imali su tek lakši trening protiv najslabije selekcije na ovom prvenstvu, koja je u prvom poluvremenu zabila tek četiri pogotka, prenosi Hina.

Australci su na ovo prvenstvo došli u zadnji trenutak, a umjesto treninga su otišli na izlet u Portugal, dok im se u ranoj fazi utakmice ozlijedio najbolji igrač Calvert.

U revijalnom susretu  rukometaši Hrvatske su se malo opustili početkom drugog dijela, kada su Australci došli na zaostatak od 11:24, no potom je uslijedila velika serija 9:0 Hrvatske.

U hrvatskom timu su najbolji strijelci bili Zlatko Horvat sa osam i Ivan Ćupić sa sedam pogodaka.

Za Hrvatsku protiv Australije nisu igrali Marino Marić i lakše ozlijeđeni Jakov Gojun, dok Igor Vori nije ulazio u igru.

Sljedeći susret Hrvatska igra u ponedjeljak protiv Alžira, koji je ranije izgubio od Španije 27:14 (14:5).

Srbija bolja od Južne Koreje

Reprezentacija Srbije u prvoj utakmici C grupe u Zaragozi savladala je Južnu Koreju sa 31:22 (13:9).

Ključ pobjede nad Južnokorejcima bile su brze kontre i efikasni napadi, u kojima nije bilo mnogo kalkulacija i dvoumljenja, prenosi Tanjug.

Reprezentacija Srbije bila je predvođena raspoloženim strijelcem Ilićem, koji je bio najefikasniji sa sedam golova.

Ilić je kreirao jednostavne, ali ubojite akcije, za koje prilično čvrsta odbrana Južne Koreje nije imala rješenje.

Izabranici Veselina Vukovića uspjeli su u prvom poluvremenu držati na distanci izuzetno brzu reprezentaciju Južne Koreje, koja je samo jednom, u 15. minuti igre, bila u vodstvu.

Zahvaljujući prodornoj igri, reprezentacija Srbije  je odmah uzvratila, povratila dominaciju na terenu i u samom finišu poluvremena golom Prodanovića otišla na odmor sa najvećom prednošću od četiri gola – 13:9.

Krenula je serija preciznih šuteva sa svih pozicija koju Južnokorejci nisu mogli zaustaviti.

Šešum je uz ašistenciju Vujina poslao pravu bombu u mrežu protivnika, Prodanović je s desnog krila povećao vodstvo, a u tom naletu u strijelce se upisao i Dragaš, a tada je najveća prednost iznosila 10 golova.

Golman Darko Stanić, koji je podsjetio serijom odbrana na svoje sjajno izdanje sa prvenstva Evrope u januaru prošle godine, kada je reprezentacija Srbije osvojila srebro, proglašen je za najboljeg igrača meča.

Makedonci teško do pobjede

Makedonija nije imala lak zadatak u prvom meču u grupi B protiv Čilea.

Čileanci su se pokazali kao oštri protivnici, ali sjajni Kiril Lazarov poveo je reprezentaciju Makedonije do pobjede, 30:28.

Lazarov je zabio osam pogodaka, a Salinas je isto toliko pogodaka postigao za Čile.

U prvih 10 minuta izabranici Zvonka Šundovskog stvorili su prednost od 4:2.

Čileanska serija od 5:0 zadala je muke makedonskoj reprezentaciji, ali do velikog odmora Makedonci su stvorili prednost od dva pogotka, 12:0.

Bolja igra makedonskog tima je uslijedila, ali Čile nije posustao. Nešto više od minute do kraja, Čile je došao na samo gol zaostatka.

Mojsovski je spriječio slavlje Čileanaca pogotkom za konačnih 30:28.

Tokom noći, Slovenija je sa 32:22 savladala reprezentaciju Saudijske Arabije, dok je jedini poraz večeri, kada je riječ o selekcijama iz regije, upisala Crna Gora od koje je bolja bila Argentina sa 28:26.

Prvo ime Slovenaca bio je Gasper Marguč sa šest golova, dok su po jedan manje upisali Jure Dolenec i Luka Žvižej. Po pet pogodaka imali su i najbolji strijelci Saudijaca – Hisham Alobaidi i Ahmad Alabdulali.

Diego Simonet je bio najefikasniji među Argentincima sa sedam pogodaka, dok su po pet imali Federico Fernandez i Pablo Simonet. Crnogorce je predvodio Zoran Roganović sa šest golova, a po četiri su postigli Fahrudin Melić i Vasko Ševaljević.

Izvor: Agencije