SP u rukometu: Porazi Makedonije i Crne Gore

Francuzima nije pomoglo ni osam golova Nikole Karabatića (AFP)

U utakmici grupe B petog kola Svjetskog prvenstva u rukometu koje se odigrava u Španiji, selekcija Makedonije je poražena od Danske rezultatom 33:30.

Napad izabranika Zvonke Šundova su predvodili Filip i Kiril Lazarov sa po pet golova, dok su na suprotnoj strani uspješni bili Mikkel Hansen sa pet golova, a Anders Eggert i Kasper Sondergaard su postigli po četiri gola.

Crnogorci su u petom kolu grupe A protiv Brazila upisali svoj peti poraz u isto toliko susreta rezultatom 25:26.

Iako je utakmica cijelim svojim tokom bila ravnopravna, selekcija Brazila je značajniju prednost stekla u periodu između 50. i 55. minute, kada su serijom 4:0 rezultat preokrenuli na 22:20 za “Karioke”.

Reprezentacija Crne Gore može žaliti jer iz ovog susreta nisu izvukli barem utješni bod, s obzirom da je golman Rade Mijatović pružio fantastičnu partiju sa odbranjenih 19 šuteva upućenih ka njegovom golu.

U napadu je odskakao Mladen Rakčević sa sedam postignutih golova, a Vasko Sevaljević se pet puta upisao na listu strijelaca.

Felipe Ribeiro je predvodio napad Brazilaca sa sedam golova, a Fernando Jose Pacheco je bio solidan sa pet postignutih golova. 

Iznenađenje Nijemaca

Njemački rukometaši pobijedili su u susretu 5. kola grupe A Svjetskog prvenstva u rukometu u Granollersu Francusku s 32:30, te su osigurali prvo mjesto u grupi, prenosi Hina.

Nijemci su iznenadili najbolju ekipu svijeta, kojoj je to prvi poraz na SP-u u Španiji.

Nijemci su do pobjede došli odličnom igrom cijelog tima, a najviše pogodaka postigao je Patrick Groetzki (6), dok je Francuze predvodio Nikola Karabatić sa osam golova.

Legendarni francuski vratar Thierry Omeyer imao je vrlo slabu večer jer je odbranio samo dvije lopte, a primio 16 golova.

U dvoboju grupe B Island je savladao Katar s 39:29 i osigurali osminu finala.

Ranije su se rukometaši Tunisa plasirali u osminu finala Svjetskoga prvenstva nakon što su u 5. kolu A grupe svladali Argentinu s 22:18.

Poraz Argentine proslavili su i Brazilci, koji su također osigurali osminu finala i prije dvoboja s Crnogorcima.

U grupi B u Sevilli Rusija je s 36:24 bila bolja do Čilea, te će natjecanje u grupi okončati na drugom ili trećem mjestu.

Izvor: Agencije