S&P zadržao rejting Hrvatske na ‘BB+’

Hrvatska ekonomija nastavit će rasti, dok će se fiskalni i pokazatelji zaduženosti i dalje poboljšavati (EPA)

Agencija Standard & Poor's zadržala je rejting Hrvatske na ‘BB+’, ali je podigla izglede sa stabilnih na pozitivne, zahvaljujući očekivanjima da će hrvatska ekonomija nastaviti rasti, dok će se fiskalni i pokazatelji zaduženosti i dalje poboljšavati, prenosi Hina.

“Pozitivni izgledi odražavaju naše očekivanje da će hrvatska ekonomija nastaviti rasti, a javni dug smanjivati, pri čemu se rizici povezani s najvećom hrvatskom prehrambenom kompanijom Agrokor postupno smanjuju nakon nagodbe s većinom kreditora”, kaže se u saopćenju te agencije.

S&P procjenjuje da će ove godine hrvatski bruto domaći proizvod porasti 2,8 posto, a za toliko bi trebao porasti i u idućoj godini.

Snažna turistička sezona

Taj trend se očekuje zahvaljujući snažnoj domaćoj potrošnji, ali i dobrim rezultatima izvoza, potaknutog još jednom snažnom turističkom sezonom.

S&P je u martu podignuo rejting Hrvatske za jedan stepen uz stabilne izglede, zahvaljujući daljnjem smanjenju javnog duga i poboljšanoj fiskalnoj poziciji zemlje uslijed nastavka ekonomskog oporavka.

Od tri vodeće svjetske rejting agencije, S&P i Fitch drže hrvatski rejting jedan stepen ispod investicijske razine, a Moody's dva stepena ispod.

Pritom S&P i Fitch drže izglede pozitivnim, a Moody's stabilnim.

Izvor: Agencije