SpaceX Dragon uspješno završio prvu misiju

Bespilotna letjelica spustila se padobranom u blizini poluotoka Baje California (AP)

Bespilotna teretna svemirska kapsula Dragon tvrtke SpaceX otisnula se od Međunarodne svemirske stanice (ISS) i sletjela u Tihi okean u nedjelju, završivši time prvu američku misiju slanja zaliha na ISS od kada je prošle godine umirovljena NASA-ina flota space shuttleova.

SpaceX, privatna kompanija iz Californije, jedna je od dviju kompanija koje je izabrala NASA za prevoz naučnih instrumenata i zaliha na 100 milijarda dolara vrijednu svemirsku stanicu, zajednički projekt 15 zemalja.

Prva operativna letjelica

Nakon uspješnog probnog leta u maju, SpaceX je 7. oktobra raketom Falcon 9 iz Cape Canaverala na Floridi lansirao svoju prvu operativnu letjelicu Dragon, javlja Hina.

Tri dana kasnije bespilotna letjelica je pristala uz ISS, svemirsku stanicu koja kruži u orbiti oko Zemlje, na visini od blizu 400 kilometara.

U nedjelju se Dragon otisnuo sa ISS-a, a povratak na Zemlju završio je padom u vode Tihog okeana zapadno od meksičkog poluotoka Baje California.

Privatna kompanija SpaceX u maju je izvela uspješne pokusne misije, što joj je oslobodilo put za početak realizacije 1,6 milijardi dolara vrijednog ugovora za 12 transportnih letova za potrebe NASA-e.

Teretna kapsula Dragon nosila je blizu 400 kilograma hrane, odjeće, materijala za naučne eksperimente i ostale zalihe za stanicu.

U teretu je bio i hladnjak za prevoz medicinskih uzoraka i rijetka poslastica za posadu postaje, sladoled od vanilije i čokolade.

Privatni sektor

S penzioniranjem flote svemirskih shuttleova prošle godine, NASA se okrenula privatnom sektoru za razvoj i prevoz tereta na ISS, a sada to isto namjerava učiniti i za prevoz posade.

Za razliku od ruskih, japanskih i evropskih teretnih letjelica koje opslužuju stanicu, Dragon je napravljen kako bi se na Zemlju vratio netaknut, odnosno da ne izgori u atmosferi, tako da može vratiti naučne materijale i opremu sa ISS-a.

SpaceX ima i drugi ugovor s NASA-om, za doradu Dragona kako bi mogao prevoziti i ljude.

Boeing i privatna kompanija Sierra Nevada Corp, također, imaju podršku NASA-e za razvoj transporta ljudi do stanice.

NASA je angažirala i kompaniju Orbital Sciences Corp za prevoz tereta do stanice, a raketa Antares te kompanije trebala bi na svoj prvi let krenuti kasnije ove godine.

Izvor: Agencije