SpaceX prevozi sladoled i miševe do ISS-a

Miševi predstavljaju dio naučne studije čiji je cilj bolje razumijevanje problema sa vidom koje ima određen broj muškaraca astronauta (EPA)

Kapsula kompanije SpaceX uspješno je lansirana ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), noseći tone materijala za naučne eksperimente, ali i sladoled, javlja agencija AP.

SpaceX je jedna od dvije privatne transportne kompanije koje je angažirala svemirska agencija NASA.

Kao što je uobičajeno za ovakve „kargo letove“, booster-raketa odbačena sa kapsule nedugo po polijetanju sa kosmodroma Cape Canaveral sletjela je na tlo – sve u sklopu dugoročnih nastojanja SpaceX-a da reciklira rakete i smanji troškove.

Dvadeset miševa

Najveći dio oko 2,9 tona tereta, koji će do ISS-a stići u srijedu, namijenjen je naučnim eksperimentima. U teretu je ovoga puta i više vrsta sladoleda, kao i 20 miševa koji će se u SpaceX kapsuli Dragon živi vratiti za oko mjesec dana, navodi AP.

Miševi predstavljaju dio naučne studije čiji je cilj bolje razumijevanje problema sa vidom koje ima određen broj muškaraca astronauta.

Kako agencija navodi, naučnici će proučavati pritisak u očima tih glodara, kao i kretanje tečnosti u njihovim mozgovima.

Mjesec dana boravka miševa u svemiru uporedivo je sa periodom od tri godine kada je riječ o ljudima.

Izvor: Agencije