Spaljena tijela pronađena u Meksiku

Meksička policija pronašla je jedanaest spaljenih obezglavljenih tijela na jugozapadu zemlje.
 
Sve su žrtve bile stare dvadesetak godina.
 
Blizu tijela ostavljena je poruka “Evo vašeg smeća”, upućena jednoj kriminalnoj grupi. Krajem septembra, članovi jedne bande u istoj saveznoj državi Guerrero, ubili su 43 studenta. 

Tijela su otkrivena nekoliko sati prije nego što je ionako vrlo kritizirani meksički predsjednik Enrique Pena Nieto trebao objaviti niz mjera u cilju očuvanja reda i mira u državi koja se svakodnevno bori s nasiljem između narkokartela.

Teške opekotine

Na fotografijama koje su objavili lokalni mediji vidljive su teške opekotine na nekim tijelima.

Ured državnog tužitelja Guerrera saopćio je da su tijela pronađena u Chilapi, mjestu u istoj regiji u kojoj se nalazi radikalno ljevičarski fakultet koji su pohađali oteti studenti.

Sve je veće nezadovoljstvo Meksikanaca zbog velikog broja neriješenih slučajeva otmica i nestanaka.

Otmica studenta je duboko uznemirila naciju, a tokom potrage za nestalim studentima pronađena su i tijela drugih nestalih tokom proteklih godina.

Amnesty International je objavio da meksičke vlasti sistemski ne uspijevaju riješiti slučajeve nestanka, uslijed čega su rođaci nestalih primorani sami istraživati.

Prema podacima Vlade, od 2006. godine, kada je država pokrenula ofanzivu protiv narkokartela, do danas, u Meksiku je prijavljen nestanak više od 26.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije