‘Spaljena zemlja’: Rusi koče napredak pobunjenika u Halepu

Ruski i sirijski borbeni avioni nastavljaju zračne udare na Halep (AP)

Piše: Mohamed Knas

GAZIANTEP – Pokušaji deblokade opkoljenih pobunjeničkih kvartova u Halepu vratili su se ponovno na početak. Snage sirijskog režima uspjele su povratiti kontrolu nad svim položajima koje je Jaish al-Fath nedavno osvojio, a to je: područje stambenog kompleksa 1070, selo Minyan, predgrađe Al-Assad, fabrika kartona i cijeli Novi Halep.   

Na pomenutim područjima se Jaish al-Fath 14 dana uspješno odupirao napadima vladinih snaga i milicija koje su u savezu s njim.

Ono što začuđuje u svemu tome jeste brzina kojom se Jaish al-Fath povlači sa tih područja, što je zapravo dovelo do pitanja o razlozima zašto je to tako, zatim dimenziji bitke za slamanje opsade Halepa, čiji je početak Jaish al-Fath obznanio 28. oktobra, te opcijama koje su preostale kako bi taj cilj bio ostvaren.  

Potpukovnik Muhammad Jumaa Bakour (zvani Abu Bakr), vođa Jaish al-Mujahideena, jedne od frakcija Jaish al-Fatha, za Al Jazeeru kaže da su snage sirijskog režima i milicije lojalne režimu uspjele preuzeti kontrolu nad svim tačkama na kojima je Jaish al-Fath uspio ostvariti napredak.

Prema njegovim riječima, do toga je došlo pod pritiskom “politike spaljene zemlje” koju provode ruski avioni upotrebom svih međunarodno zabranjenih raketa i bombi. 

Abu Bakr je dodao kako se ova strategija provodi uz podršku avijacije sirijskog režima, koja izvodi desetine napada eksplozivnim buradima, što je nagnalo Jaish al-Fath na povlačenje kako bi se izbjegli gubici. 

Također je rekao da bitka za razbijanje opsade Halepa još nije gotova. Jaish al-Fath je izgubio u jednom krugu borbe i nastavit će raditi na ostvarivanju konačnog cilja, a to je razbijanje opsade grada.

Ovdje je riječ o prestrojavanju snaga u cilju ponovnog preuzimanja kontrole nad ovom položajima, smatra on.

Drugačija taktika

Vojni analitičar, pukovnik Adib Alolaiwi kaže da su se obje strane sukoba u Halepu već navikle na načine borbe svojih protivnika. Drugim riječima, sirijski režim zna da Jaish al-Fath ima prednost u napadima, gdje se oslanja na autobombe, kao i da ostvaruje veoma brze pomake na terenu.

S druge strane, Jaish al-Fath je svjestan da nije u stanju izdržati pred navalom ljudstva, plaćenika i milicija, koje režim šalje na njih. Ovo ljudstvo ima podršku iz zraka ruske i sirijske avijacije koje provode „politiku spaljene zemlje“.

Alolaiwi dodaje da Jaish al-Fath ima slabu taktiku odbrane tačaka koje kontrolira, dok mu je taktika napada veoma jaka. Sirijski režim počinje mijenjati strategiju u borbama sa Jaish al-Fathom tako što jake tačke odbrane povlači na zadnje linije, umjesto ranije prakse da se te tačke forsiraju za dalje napredovanje.  

O dimenzijama bitke i preostalim opcijama Jaish al-Fatha, pukovnik Alolaiwi kaže kako ta grupa polaže nade u to da će doći do promjene vremenskih uvjeta, kako bi se neutraliziralo djelovanje avijacije. Također se oslanja i na faktor iznenađenje koji proističe iz termina napada. Prema njegovim očekivanjima, Jaish al-Fath će ponovo napasti na iste tačke i neće vršiti napade na tačke koje su bile meta u prvoj bici za slamanje opsade Halepa, odnosno na područje kompleksa vojne akademije.

Ovaj vojni analitičar smatra da je gubitak okolnih brda uveliko utjecao na brzinu povlačenja Jaish al-Fatha sa tačaka koje su nedavno osvojene, s obzirom na to da je sa ovog područja veoma dobra preglednost, kao i izloženost napadima, svih položaja na kojima se nalazi ova grupa.

Izvor: Al Jazeera