Španci danas izlaze na opće izbore

Španija se priprema za opće izbore u nedjelju. Vršilac dužnosti španskog premijera Mariano Rajoy kaže kako im je neophodna snažna vlada, koja bi štitila interese zemlje.

“Sada se svi Evropljani trebaju nositi s posljedicama britanskog napuštanja Evropske unije. To je jedna od najznačajnijih i najtužnijih odluka kojima sam svjedočio u svojoj političkoj karijeri. Ali, da bismo se s time odgovorno nosili i branili interese Evropljana, da bismo štitili interese španskog naroda, neophodna nam je jaka vlada, znanje i ekonomska stabilnost”, rekao je on.

Analitičari prognoziraju da će Narodna stranka, kojoj pripada Rajoy, dobiti najveći procenat glasova. Ali, pitanje je da li i dovoljno da formira stabilnu vladu. Ljevičarska stranka Podemos, koja se bori protiv mjera štednje, zagovara oštre reforme unutar EU-a i dobro kotira među glasačima.

Poruka Evropljanima

“Danas šaljemo poruku svim Evropljanima, veoma jasnu poruku – Evropa kakvu vidi Njemačka, sa svim rezovim u socijalnim uslugama, Evropa koja ponižava izbjeglice i koja ne poštuje ljudska prava, takva Evropa ne funkcionira. Evropski projekt je garantirao socijalne usluge i poštivanje ljudskih prava. Nema drugog evropskog indentiteta osim toga”, kaže lider Podemosa Pablo Iglesias.

Manje stranke desnog centra nisu oduševljene odlukom Velike Britanije i stava su da se EU treba očuvati u sadašnjoj formi.

Španija se već nekoliko godina suočava s velikim procentom nezaposlenosti, nestabilnim vladama, smanjenim investicijama i pokretom za otcjepljenje u Kataloniji.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera