Španci lansiraju rakete balonima u svemir

Tokom lansiranja raketa u svemir, ogroman dio energije troši se u nižem sloju atmosfere. To je razlog zbog kojeg španska kompanija, koja se bavi lansiranjem satelita, radije koristi balone nego rakete.

Na prvi pogled ne bi se reklo da se kompanija Zero2infinity bavi visokom tehnologijom, no kad uđete u njihove prostorije odmah vam postaje jasno čime se ova kompanija bavi.

Čahure za velike visine, svemirska odijela i elektronički uređaji…

„Blizu 75 posto troškova lansiranja rakete odlazi na prvih 75 sekundi uzleta. Ako taj dio zamijenite sa 75 sekundi nečega što je jeftino i jednostavno, poput balona, time značajno smanjujete troškove. A manje zagađujete okolinu“, navodi osnivač Zero2infinity. Jose Mariano Lopez-Urdiales.

Ova kompanija već ima izvjestan broj probnih letova za koje su korišteni baloni ispunjeni helijem.

Troškovi kao prepreka

Taj sistem omogućava podizanje niza višekratnih raketa na visinu od 20 kilometara. Rakete se ispaljuju kad balon stigne izuzetno visoko, gotovo pa u vakuum.

„Ako ovaj motor uporedite s avionskim – naš je mnogo jednostavniji. Ne postoje pokretni dijelovi. Prilično je jednostavan. Uz pomoć tehnologije 3D printera, možete ga načiniti iz 2 ili 3 lako sklopiva dijela. Njime se izuzetno jednostavno upravlja“, objašnjava inženjer, Lluc Palerm.

Iz kompanije kažu kako u svemir mogu dići teret težine 75 kilograma. Troškovi poduhvata koštaju svega nekoliko miliona dolara, što je 10-ak puta jeftinije od lansiranja rakete. Istražuju i mogućnost da balonima do ivice atmosfere odvedu i turiste, iz Barcelone javlja novinar Al Jazeere, Tarek Bazley.

„Ovo je jedan od prototipa kapsula koje  kompanija Zero2infinity razvija za prevoz dvoje putnika na visinu od 40 kilometara iznad Zemlje. Napravljena je od karbonskih vlakana. Bit će zaštićena i pod pritiskom, kako bi zaštitila putnike u ekstremnim uvjetima koji vladaju na toj visini“, dodaje.

I dok satelitska tehnologija postaje sve dostupnija i jeftinija, troškovi lansiranja i dalje predstavljaju veliku prepreku. Iz Zero2infinity se nadaju kako će njihov sistem u naredne dvije godine to promijeniti.

Izvor: Al Jazeera