Španci na ulicama protiv mjera štednje

Dužnička kriza ne poznaje vikend-odmor, te su se ministri finansija eurozone sastali na Kipru kako bi razgovarali o najvažnijim problemima monetarne unije.

Istovremeno, u Španiji su hiljade ljudi na ulicama kako bi još jednom Vladi poručili da ne žele nove rezove.

Grčki ministar finansija Janis Sturnanas došao je u Nikoziju, uoči konačne procjene međunarodnih kreditora o efikasnosti programa uštede te zemlje. Vlada pokušava dobiti još dvije godine za provedbu mjera, a MMF će razmotriti zahtjev.

Dug Njemačke

Christine Lagarde, direktorica MMF-a, kaže:

“Jasno nam je da je Grčka uložila veliki napor, ali moraće tako nastaviti dok ne dođe do faze održivosti njenog duga.”

Neće samo Sturnarasu biti nelagodno na sastanku eurogrupe. I njegov kolega Wolfgang Schauble trebao bi se zabrinuti zbog novih podataka o dugu Njemačke.

Ukupni dug Njemačke je u 2011. premašio dvije hiljade milijardi eura i to uprkos dodatnim prihodima koji su bili rezultat jakog ekonomskog rasta. I to nije sve.

Svjetski ekonomski institut u Kilu očekuje da će ukupan nacionalni dug Njemačke u ovoj godini porasti iznad dvije hiljade i 200 milijardi eura.

A to onda znači da bi odnos duga prema bruto domaćem proizvodu Njemačke mogao skočiti na 83 posto, što je znatno iznad zvaničnog limita u Evropskoj uniji od 60 posto, koji je utvrđen Lisabonskim sporazumom. 

Ako se to dogodi, glavni kreditor eurozone mogao bi uskoro zaključati kasu, što bi donijelo nesagledive posljedice.

Prvenstveno po Španiju, koja još nije sigurna hoće li odobrenih 100 milijardi eura bankarskom sektoru biti dovoljno. Španski ministar finansija poručio je kolegama da će do kraja mjeseca predstaviti novi set reformi.

Luis de Guindos, španski ministar finansija, smatra:

“Španija mora spustiti svoj javni deficit na nivo koji smo zacrtali. Već smo u procesu odlučivanja.”

Očekuju referendum

A već se da nagovijestiti kakva će biti reakcija građana Španije na ove odluke. Prvenstveno radnika. Više od 150 sindikata pozvalo je na masovne proteste u ovoj zemlji. Demonstranti su se od subote ujutro počeli okupljati u Madridu.

Jose Miguel, demonstrant, kaže: “Želimo poručiti Vladi da ovako ne može rješavati stvari.”

A Cayo Lara, lider Ujedinjene ljevice: “Očekujemo da će nakon ovog protesta Mariano Rajoy raspisati referendum jer njegova politika odstupa od onoga što je obećao u predizbornoj kampanji. Stoga je njegova politika diskreditovana.”

Rajoyeve mjere podrazumijevaju povećanje poreza na dodanu vrijednost od tri posto, smanjenje naknade za nezaposlene, kao i plata, te bonusa u javnom sektoru. Time bi vlada uštedjela dodatnih 65 milijardi eura do 2014.

Izvor: Al Jazeera