Španci pobjedom nad Alžirom otvorili SP

Mokrani postigao četiri gola u porazu Alžira od Španije na prvom meču rukometnog Mundijala (AFP)

Trijumfom domaće reprezentacije Španije nad Alžirom započelo je 23. Svjetsko prvenstvo za rukometaše.

Po prvi put u historiji takmičenja su Španci domaćini, a utakmice će biti igrane u Madridu, Sevilli, Granollersu, Guadalajari, Zaragozi, te Barceloni, koja će biti domaćin finala 27. januara.

Nastupit će 24 najbolje reprezentacije svijeta, od kojih je čak pet iz balkanske regije.

Na rasporedu su 84 meča, a karta za tri utakmice koje se igraju u jednom danu i jednoj dvorani iznosi 15 eura, prenosi Eurosport.

Za mnoge je ovo odlična prilika da na djelu vide najbolje rukometaše svijeta: Karabatića, Nagyja, Aguinagaldea, Narcissea, Šterbika, Abaloa…

Među favoritima za osvajanje pobjedničkog trofeja su Francuzi, osvajači dva posljednja izdanja SP-a (2009. i 2011.), aktuelni olimpijski pobjednici i evropski prvaci Danci, Hrvati, te Španci, koji bi do drugog svog naslova prvaka planete voljeli doći pred domaćom publikom.

Španci su u petak navečer, u prvom meču SP-a, savladali Alžir 27:14.

Prvi strijelac pobjedničkog tima bio je Victor Tomas sa osam golova, dok je golman Jose Manuel Sierra sakupio 11 odbrana.

Najbolji među Alžircima bio je Mohamed Aski Mokrani sa četiri pogotka, dok je njegov saigrač na golu Samir Kerbouche imao 13 odbrana.

Podmlađena Srbija

Rukometaši Srbije u Španiji će igrati sa podmlađenom ekipom. Prije godinu dana, na Evropskom prvenstvu, čiji su bili domaćini, zauzeli su drugo mjesto, dok su na Olimpijskim igrama u Londonu bili deveti.

Kako kaže selektor Veselin Vuković, oni nemaju velika očekivanja, ali žele pokazati da uspjeh prije godinu dana nije bio slučajan.

Hrvatima je ovo 10. učešće na rukometnom Mundijalu, a najbolji rezultat je zlato iz 2003. godine. U Španiji igraju bez Ivana Balića, ali sa istim ambicijama.

U Grupi A nalaze se Francuska, Njemačka, Argentina, Tunis, Crna Gora i Brazil.

Grupu B čine Danska, Makedonija, Island, Katar, Rusija i Čile.

U grupi C su Srbija, Slovenija, Poljska, Južna Koreja, Bjelorusija i Saudijska Arabija, dok su u grupi D Španija, Hrvatska, Mađarska, Alžir, Egipat i Australija.

Izvor: Al Jazeera i agencije