Španci u potrazi za njemačkim snom

Pojedine njemačke kompanije koje imaju poteškoća s pronalaskom pripravnika odlučile su se na konkretne akcije. Rješenje su pronašle u zemljama eurozone koje imaju mnogo mladih kvalificiranih radnika, ali nemaju radna mjesta za njih.

Tako je grupa Španaca stigla u Frankfurt, na pripravnički rad, u okviru njemačkog pilot programa za regrutiranje tehničkog osoblja. Više od polovine mladih u Španiji nema posla. Mnogi su spakirali kofere, a blizu 400 njih stiglo je u njemačku finansijsku prijestonicu.

Njemački pilot program pokušava riješiti problem nedostatka radnika koji žele početi tehničku karijeru tako što ih regrutira iz drugih zemalja.

“U našoj djelatnosti nema novih radnika, naročito u Frankfurtu. Već neko vrijeme pokušavamo zaposliti nove radnike putem raznih medija, poput oglasa u novinama i na internetu. Ali, niko se nije javljao”, rekao je Andreas Feucht, menadžer vodoinstalaterske kompanije.

Nakon dvosedmičnog probnog perioda u aprilu, Julian Constantea odlučio je napustiti život u Španiji.

Ispunjena očekivanja

“Imam diplomu iz elektromehanike, ali nisam mogao naći posao u Španiji. Zato sam došao ovdje”, kaže on i dodaje da mu se sviđa život u Njemačkoj i da bi želio ostati tu raditi.

Na osnovu komentara njemačkog poslodavca, velika je šansa da će mu se takva prilika i pružiti.

“Naša očekivanja od španskih pripravnika su ispunjena. Ti mladi ljudi su veoma motivirani i marljivi, s obzirom na to da su napustili svoje porodice i prijatelje te došli u zemlju čiji jezik još uvijek ne govore. Iznenađeni smo, ne samo njihovim pristojnim ponašanjem, nego i naporom koji ulažu u svoj rad i, generalno, ponašanjem prema njemačkim kolegama”, ocijenio je Feucht.

Nedavno istraživanje konsultantske kuće Ernest and Jang, koje je obuhvatalo njemačka srednja i mala preduzeća, pokazalo je da ta kategorija poslodavaca ima najviše problema u pronalasku kvalificiranih radnika.

Na osnovu njihovih računica, njemačke kompanije zbog tog problema gube 33 milijarde eura godišnje zbog smanjene produktivnosti.

Izvor: Al Jazeera