Španija: Bez dogovora o Gibraltaru nema samita EU-a

Pedro Sanchez, Španija, Španjolska
Sanchez ocjenjuje da je pozicija Španije sada snažnija jer je njena politika zaključivanjem sporazuma postala politika EU-a (EPA)

Španjolski premijer Pedro Sanchez izjavio je da će summit europskih lidera, koji bi u nedjelju trebali postići sporazum o Brexitu, vjerojatno biti otkazan ako se ne postigne dogovor o Gibraltaru.

“Ako ne bude dogovora, očigledno je da se Europski summit najvjerojatnije neće održati”, rekao je Sanchez na konferenciji za novinare u Havani, gdje je u službenom posjetu Kubi, kako prenosi Tanjug.

Španjolska je ranije u petak priopćila da sporazum o Brexitu mora jasno staviti do znanja da će Madrid imati zadnju riječ o tome kako će budući odnosi između EU-a i Velike Britanije utjecati na Gibraltar, britanskom teritoriju na krajnjem jugu Pirinejskog poluotoka, te da se o tome mora razgovarati bilateralno.

Za usvajanje sporazuma dovoljna većina

Prema pravilima EU-a, izlazni sporazum Velike Britanije usvaja se većinom glasova, a ne jednoglasno, tako da ga Španjolska sama ne može blokirati, prenosi Reuters.

Gibraltar će napustiti Europsku uniju zajedno sa Velikom Britanijom u ožujku, iako je 96 posto njegove populacije glasovalo na referendumu 2016. godine da ostane u EU-u, navela je agencija.

Pitanje Gibraltara jedino je koje još treba riješiti za postizanje globalnog sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a, ocijenili su u petak diplomatski izvori nakon sastanka u Bruxellesu.

Španjolska je zaprijetila da će se usprotiviti svakom sporazumu o Brexitu ako ne dobije jamstva da će raspolagati pravom veta na buduće pregovore u vezi s Gibraltarom, britanskim teritorijem na jugu Španjolske koji traži neovisnost.

May: Usko smo surađivali sa Španijom

“Svaki sporazum između EU-a i Britanije mora unaprijed dobiti ‘zeleno svjetlo’ Španjolske kad je riječ o Gibraltaru”, rekla je glasnogovornica Vlade Isabel Celaa u petak.

“Stvarno smo otvoreno i konstruktivno pregovarali s EU-om u područjima povezanim s Gibraltarom i usko smo surađivali sa Španjolskom”, rekla je u petak glasnogovornica britanske premijerke Therese May.

Izvor: Agencije