Španija: Kupili noževe i sjekiru između dva napada

Četvorica uhapšenih muškaraca, za koje se sumnja da su dio naoružane grupe, izvedeni su pred sud (EPA)

Sudski dokumenti pokazuju da su osumnjičeni za napade u Španiji kupili noževe i sjekiru između prvog i drugog smrtonosnog napada u Kataloniji, koje su prošlog četvrtka izveli s razmakom od osam sati.

Ovi detalji su objelodanjeni nakon što je sudija Fernando Andreu naredio da se dvojica preživjelih osumnjičenih zadrže u zatvoru bez prava na kauciju, a da se treći privremeno pusti na slobodu, dok je četvrtom određen policijski pritvor u trajanju od još 72 sata, prenosi AP.

U dokumentima se navodi da su napadači bili improvizovali napade nakon što je kuća u kojoj su pravili eksplozivne naprave uništena u eksploziji u srijedu navečer.

“Eksplozija je osujetila prvobitni plan i ubrzala slijed događaja”, rekao je sudija u odluci koju je sud sinoć objavio.

Nakon eksplozije, u kojoj su neki od članova naoružane grupe poginuli, preostali napadači su iznajmili kombi i izveli napad u Barceloni u četvrtak, a potom napad noževima u Cambrilsu, usmrtivši ukupno 15 osoba i ranivši više od 130 ljudi.

Andreu je rekao i da je u ruševinama kuće u Alcanaru, jugozapadno od Barcelone, policija pronašla nekoliko avionskih karata za Brisel na ime imama koji je osumnjičen da je vodio grupu, a koje je izdala španska aviokomopanija Vueling, prenosi Reuters.

Također je pronađena nađena poruka na arapskom pod naslovom “Kratko pismo vojnika ISIL-a u zemlji al-Andalus krstašima, onim koji su puni mržnje, grešnicima, nepravednim i korumpiranim”.

Pritvor osumnjičenim

Prema odluci Visokog suda u Madridu, Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir ostat će u zatvoru pod optužbom za „članstvo u terorističkoj organizaciji i ubistvo“.

Treći osumnjičeni Saleh al-Karib, koji je vodio internet kafe u Ripoliju gdje je većina osumnjičenih živjela, ostat će u pritvoru dok bude trajala istraga, a četvrti osumnjičeni Mohammad Ala bit će uvjetno oslobođen.

Španska policija je u ponedjeljak potvrdila da je ubijen glavni osumnjičeni za napad izveden kombijem u četvrtak u Barceloni, a riječ je o 22-godišnjem Marokancu Younesu Abouyaaqoubu.

Izvor: Agencije