Španija: Nalog za hapšenje Zemina

Sudija Moreno istražuje, u okviru procedure otvorene 2006. godine na temelju načela univerzalne pravde, nadležnosti koju priznaje špansko pravosuđe (EPA)

Španjolski sudac zadužen za tužbu za genocid u Tibetu tijekom razdoblja 1980 – 1990. godine potvrdio je u ponedjeljak međunarodni uhidbeni nalog protiv bivšeg kineskog predsjednika Jianga Zemina, dok traju polemike o reformi univerzalne pravde.

Sudac Ismael Moreno nastavio je argumentaciju prethodne odluke suda od 18. studenoga u korist međunarodnog uhidbenog naloga za Jiang Zemina i bivšeg kineskog premijera Li Penga.

Procijenjeno je da postoje indicije sudjelovanja dvojice političara u radnjama koje im se stavljaju na teret.

Sada se ispituju politička i vojna odgovornost svakog od njih tijekom dugog razdoblja, prenosi Hina.

Sud je podsjetio na rezolucije Ujedinjenih naroda koje priznaju da su “kineske vlasti vodile niz akcija eliminiranja težnje za samostalnošću i postojanja Tibeta te provodile ratni zakon pomoću prisilnih preseljenja, kampanja masovne sterilizacije i mučenja disidenata”.

Peking zatražio objašnjenje

Sudac Moreno istražuje, u okviru procedure otvorene 2006. godine na temelju načela univerzalne pravde, nadležnosti koju priznaje španjolsko pravosuđe od 2005. godine u procesima masovnih zločina poput genocida, pod uvjetom da se protiv njih ne vodi postupak u dotičnoj zemlji.

Španjolsko pravosuđe se smatra nadležnim za istragu u tom slučaju, jer jedan od tužitelja, Tibetanac u egzilu Thubten Wangchen, ima španjolsko državljanstvo i kinesko pravosuđe, a još nije pokrenulo istragu o tim optužbama.

U toj je parnici španjolski sudac prošli tjedan odbio u studenome podnesenu žalbu državnog odvjetnika protiv naloga za uhićenje Jianga i Lija, prenosi Hina.

Glasnogovornik kineskoga Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei rekao je tada kako Peking traži od Madrida da “objasni” što se zbiva te kako od Španjolske očekuje da spriječi ponavljanje takvih slučajeva.

Izvor: Agencije