Španija odobrila Bankiji injekciju kapitala

Donesena odluka da se odmah upumpa 4,5 milijardi eura u grupaciju Bankia u cilju povećanja nivoa kapitala te banke (AP)

Španski državni Fond za restrukturiranje banaka saopćio je da je odlučio upumpati 4,5 milijardi eura u banku Bankia, nacionaliziranu u maju ove godine.

U saopćenju se navodi da je upravni odbor Fonda odobrio da se isplata novca izvrši odmah, “u cilju povećanja nivoa kapitala te banke”.

Taj iznos je samo dio veće injekcije kapitala Fonda u Bankiju, dogovorene zajedno sa vlastima eurozone, pri čemu će odluka o obimu čitave injekcije biti donesena “narednih sedmica”, saopćio je Fond.

Finansijsko stanje Bankije, osnovane 2010. godine integracijom sedam posrnulih španskih regionalnih štedionica, otkrilo je ozbiljne slabosti španskog bankarskog sistema.

Historijski paket

Samo u prvih šest mjeseci ta banka je zabilježila gubitke od 4,45 milijardi eura, što je navelo Fond da obeća brzu reakciju. U prvoj polovini prošle godine Bankia je ostvarila profit od 205 miliona eura. 

Zahtjev Bankije u maju za historijskim paketom pomoći od 23,5 milijardi eura podstakao je eurozonu da pripremi zajam u iznosu do 100 milijardi eura za sve španske banke.

Ta banka, koja je nacionalizirana po primanju pomoći, objavila je u 2011. godini neto gubitak od 2,979 milijardi eura.

Nadajući se da će jednom i zauvijek ojačati oslabljeni finansijski sektor, španske vlasti zahtijevaju od banaka da ove godine ostave po strani više od 80 milijardi eura za pokrivanje mogućih gubitaka.

Takva odluka ima za cilj sačuvati španske banke od mogućih gubitaka po takozvanim lošim zajmovima.

Izvor: Agencije