Španija povlači policijska pojačanja iz Katalonije

Katalonija ima svoje nezavisne policijske snage (EPA)

Pojačanje policije upućeno u Kataloniju od 1. oktobra povodom zabranjenog referenduma o njenom samoopredjeljenju počelo je odlaziti iz te regije, rečeno je za agenciju AFP u Ministarstvu unutrašnjih poslova Španije.

Policija i Civilna garda, poslane krajem septembra kako bi ojačale snage u toj regiji, “povući će se postepeno, do subote, 30. decembra”, izjavio je za AFP glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Glasnogovornik nije otkrio koliko je policajaca i drugih angažovano. List El Pais procijenio je ta pojačanja na 10.000 ljudi.

Slike policijskog nasilja

Na dan zabranjenog referenduma slike policijskog nasilja tokom zapljene glasačkih kutija i zatvaranja biračkih mjesta obišle su svijet i omogućile separatistima da osude “represiju” Madrida.

Po podacima iz bolnica, tog dana povrijeđene su 92 osobe, ali su secesionističke vlasti tada objavile da je gotovo 900 ljudi dobilo “neophodnu medicinsku pomoć”. Predstavnik centralne vlade u regiji Enrique Millo izvinio se sedmicu kasnije.

Katalonija ima svoje nezavisne policijske snage, te u toj regiji španska policija i Civilna garda imaju marginalnu ulogu.

Katalonija je pod direktnom upravom centralne vlade od 27. oktobra, kad je regionalni parlament izglasao jednostrano proglašenje nezavisnosti.

Apsolutna pobjeda katalonskih stranaka

Centralna vlada odgovorila je smjenjivanjem regionalne izvršne vlasti, raspuštanjem parlamenta i raspisivanjem vanrednih regionalnih izbora 21. decembra.

Na tim izborima stranke koje se zalažu za nezavisnost ponovo su osvojile apsolutnu većinu u katalonskom parlamentu i sada rade na formiranju vlade.

Madrid je uvjeravao da će njegovo starateljstvo nad Katalonijom biti ukinuto kad novi katalonski parlament proglasi novu regionalnu izvršnu vlast.

Izvor: Agencije