Španija predstavila novi krizni budžet

Španija je predstavila novi krizni budžet za narednu godinu, koji podrazumijeva uštede od 39 milijardi eura.

Katalonci izglasali referendum

Regionalni katalonski parlament je velikom većinom u četvrtak potvrdio odražavanje referenduma o samoodređenju te velike regije na sjeveroistoku Španije nakon prijevremenih izbora 25. novembra.

“Parlament Katalonije utvrđuje potrebu naroda Katalonije da slobodno i demokratski odredi zajedničku budućnost i traži od regionalne vlade da organizira referendum”, piše u tekstu koji je potvrđen sa 84 od 131 glasa.

Sazivanje referenduma nije u skladu sa španskim Ustavom, kazala je Soraya Saenz de Santamaria.

Odlukom regionalnih zastupnika, okončana je trodnevna politička rasprava u Kataloniji, koja je počela objavom prijevremenih izbora, dvije godine prije predviđenog datuma.

Španski predsjednik Mariano Rajoy odbio je pregovarati o većoj budžetskoj samoupravi Katalonije, na što ga je regionalni predsjednik Artur Mas optužio da je “prokockao povijesnu priliku”.

Akcenat je na budžetskim rezovima, umjesto na povećanju poreza. Penzioneri su ostali pošteđeni.

Za potrebe provođenja mjera štednje predložena su i 43 nova reformska zakona.

Krizni budžet za izlazak iz krize. Tako je zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria nazvala budžet Španije za 2013. godinu, kojim bi se trebala povećati ekonomska aktivnost te smanjiti nezaposlenost.

“Smjernice za Vladu u narednih šest mjeseci je provođenje ključnih ekonomskih reformi za poticanje rasta te otvaranje novih radnih mjesta. Također ćemo prihvatiti, kroz ovu strategiju, preporuke Evropskog vijeća, kao i obaveze koje imamo zbog prevelikog deficita”, kazala je ona.

Olakšanje na berzama

Sada se Vlada iz Madrida mora pobrinuti da se mjere štednje primijene u svim autonomnim regijama.

“Državna administracija napravila je velike napore. Sada isto moraju uraditi autonomne regije i lokalne administracije. Autonomne regije će biti posebno nadzirane u provođenju planova koji se tiču plata uposlenih, tekučih troškova, smanjenja subvencija, novčanih transfera i svih investicija koji se vežu na javnu potrošnju”, izjavio je španski ministar finansija Luis de Guindos.

Nove mjere štednje u španskom budžetu za 2013. godinu donijele su olakšanje na svim evropskim berzama, osim na španskoj, prije svega zbog trenutne političke nestabilnosti.

“Politička stabilnost jedne zemlje je osnov i za njenu ekonomsku stabilnost. Investitori ulažu tamo gdje se osjećaju sigurnim. Zato protesti koje smo imali proteklih dana ne pomažu slici Španije u inostranstvu. Narodna partija radi jedino šta joj je preostalo da uradi. Prema mišljenju stranih kreditora, imamo problem velikog deficita i nedostatka solventnosti. Zato moramo smanjiti javnu potrošnju”, kaže broker Juan Pedro Zamora.

Na ulicama Madrida u četvrtak je bilo mirno. Pojedini građani razumiju da su Vladi ruke svezane i da nemaju drugog izbora nego da smanje troškove.

Novca – nema

“Šta drugo da urade? To im je jedino preostalo. Stezanje kaiša i tačka. Novca nema, a nemaju gdje ni da ga nađu”, rekao je penzioner Juan.

Drugi nemaju toliko razumijevanja.

“Imam 28 godina, imam diplomu kao prevodilac i tumač i moram napustiti svoju zemlju jer ne mogu naći posao koji mi može obezbijediti normalan život. Primoran sam se seliti u Holandiju. Ja sam protiv svega što Vlada radi. Mislim da njihova politika nije samo zasnovana na štednji, mislim da nas sramote”, kategoričan je nezaposleni prevodilac Brian Sanchez.

S novim mjerama štednje očekuju se i novi protesti. Pokret deložiranih građana najavio je proteste za subotu.

Izvor: Al Jazeera