Španija u lovu na utajivače poreza

Vladin plan novinarima je predstavila zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria (EPA)

Španija planira ove godine povratiti izgubljenih 8,17 milijardi eura, zahvaljujući mjerama za suzbijanje izbjegavanja plaćanja poreza, saopćila je u četvrtak nova desničarska vlada te zemlje.

Vlada priprema plan borbe protiv utaje poreza, koji će uključiti povećanje broja poreskih inspektora i ograničavanje prakse isplata u gotovini u određenim transakcijama, kako bi suzbila sivu ekonomiju, izjavila je zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria.

Španska vlada je prošle sedmice objavila prve mjere štednje.

Premijer Mariano Rajoy predsjedavao je sastankom kabineta, kada je usvojen prvi od nekoliko planiranih valova rezova javne potrošnje.

Soraya Saenz de Santamaria kazala je da će rezovi u javnoj potrošnji iznositi 8,9 milijardi eura kako bi se smanjio deficit.


Cristobal Montoro [EPA]

“Suočavamo se s vanrednom i neočekivanom situacijom, koja nas je primorala da preduzmemo vanredne i neočekivane mjere”, rekla je ona.

Najavila je da će Španija 2012. godine, kao što je to već učinila lani, zamrznuti plate državnih službenika, kao i zapošljavanje novih radnika u državnoj službi kako bi smanjila državni deficit.

Obećanje konzervativaca

U maju 2010. godine je prethodna socijalistička vlada smanjila plate u javnom sektoru pet posto, a zatim ih zamrznula ove godine.

Nova španska vlada također je odlučila zamrznuti zapošljavanje u svim javnim sektorima, osim u zdravstvu, obrazovanju, policiji i poreskoj upravi, kazala je zamjenica premijera.

“Današnjim sastankom poslana je poruka da rezovi počinju odmah”, kazao je za Al Jazeeru Nigel Townson, profesor političkih nauka u Madridu. “Sigurno će u narednih nekoliko mjeseci biti još većih rezova.”

Konzervativci su obećali da će spasiti posrnulu ekonomiju te reformirati tržište rada.

Novi ministar trezora Cristobal Montoro najavio je ranije povećanje poreza za bogate, čime će se državna blagajna napuniti sa šest milijardi eura.

Vlada novog premijera preduzima brze i odlučne akcije, jer je obećala da će ispuniti sve teži cilj smanjenja javnog deficita na 4,4 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2012. godini.

Vlada je priznala da Španija nije ostvarila cilj smanjenja javnog deficita u 2011. godini na šest posto BDP-a, sa 9,3 posto u prethodnoj godini, i ukazala da bi budžetski manjak u prošloj godini mogao dostići čak osam posto BDP-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije