Španija u subotu kreće s ukidanjem autonomije Katalonije

Madrid je do četvrtka dao rok da se odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti Katalonije (EPA)

Vlada Španije objavila je u četvrtak da će u subotu održati vanrednu sjednicu i pokrenuti postupak ukidanja autonomije Katalonije.

“Vlada će nastaviti s procedurom predviđenom Članom 155. Ustava o ponovnom uvođenju zakonitosti u autonomnoj regiji Kataloniji”, piše u Vladinom saopćenju.

“Na vanrednoj sjednici u subotu, Vijeće ministara [Vlada] će usvojiti mjere i proslijediti ih Senatu, kako bi se zaštitili interesi svih Španaca, uključujući građane Katalonije, i uspostavio ustavni poredak u Kataloniji”, dodaje se.

Saopćenje je izdano nakon što katalonski predsjednik Carles Puigdemont nije do 10:00 u četvrtak sati udovoljio ultimatumu španskog premijera Mariana Rajoya da odustane od zahtjeva za nezavisnost Katalonije.

Puigdemont najavio ‘punu nezavisnost’

Katalonija će proglasiti punu nezavisnost od Španije ako Madrid nastavi prijetiti suspenzijom autonomije te pokrajine, upozorio je Puigdemont u pismu španskom premijeru, javlja agencija dpa.

“Ako Vlada [Španije] bude i dalje odbijala dijalog i nastavila represiju, katalonski Parlament može, ako to bude smatrao potrebnim, prionuti glasanju o formalnom proglašenju nezavisnosti”, napisao je Puigdemont, prenosi Hina.

Ranije je Reuters objavio kako Puigdedmont nije ni u četvrtak direktno odgovorio na pitanje Madrida da li je ili nije proglasio nezavisnost Katalonije.

On je izjavio da bi katalonski Parlament mogao glasati o usvajanju formalne deklaracije o nezavisnosti Katalonije ukoliko ne budu održani razgovori s Madridom.

Mediji su ranije nagoveštavali da Puigdemont ni u četvrtak neće iznijeti jasan stav o proglašenju nezavisnosti.

Puigdemont je na sastanku svoje partije rekao kako će formalno proglasiti nezavisnost ako Španija u četvrtak počne proces suspenzije katalonske autonomije, naveo je izvor iz katalonske Vlade.

Madrid je do četvrtka dao rok regionalnoj Vladi Katalonije da odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle sedmice, ili da se suoči s direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom, prenosi agencija Reuters.

Ukoliko bi premijer Španije Mariano Rajoy u četvrtak počeo primjenu ukidanja katalonske autonomije, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendirana, navodi britanska agencija.

‘Najvažniji je interes građana’

Rajoy je apelirao u srijedu na Puigdemonta da “djeluje razumno”, dok je vicepremijerka Soraya Saenz de Santamaria zaprijetila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije.

“Tražim od Puigdemonta da djeluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese građana u prvi plan”, poručio je Rajoy u španskom Parlamentu, prenosi agencija Reuters.

Agencija AFP prenosi kako je njegova zamjenica De Santamaria, 24 sata uoči isteka roka koji je Madrid dao Barceloni, izjavila kako će Španija nastojati da privremeno ukine katalonsku autonomiju ukoliko lideri regije ne odustanu od zahtjeva za nezavisnošću.

Rok u kojem bi se Puigdemont trebao izjasniti isekao je u četvrtak u 10:00 sati po lokalnom vremenu.

Izvor: Agencije