Španija zatražila od SAD-a da razmotri odluku o UNRWA-u

Palestinci, Izbjeglice
UNRWA je uspjela osigurati sredstva za sve potrebe u 2018. (EPA)

Španjolska je zatražila od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da ponovo razmotre odluku da u potpunosti obustave pomoć Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama – UNRWA.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Španjolske je izražena zabrinutost zbog takvog postupka Washingtona.

“Španjolska odbacuje takav korak i od SAD-a traži da ponovo razmotri odluku imajući u vidu činjenicu da bi takav razvoj događaja mogao izazvati ozbiljnu humanitarnu krizu”, navodi se u priopćenju, kako prenosi Anadolija.

Dodaje se da je odlukom administracije Donalda Trumpa financijsko stanje UNRWA-e na kritičnoj razini, napominjući da je ozbiljno ugrožen nastavak pružanja pomoći paletinskim izbjeglicama u području zdravstva, obrazovanja kao i pružanja humanitarne pomoći 

Odluka može uzrokovati nestabilnost

U priopćenju upozoravaju da bi odluka Washingtona mogla uzrokovati nestabilnost u Pojasu Gaze kao i u cijeloj regiji.

Na kraju se dodaje da će Španjolska i dalje biti posvećena naporima kako bi bile nastavljene aktivnosti koje provodi UNRWA.

Francuska je u ponedjeljak također poručila da je odluka Sjedinjenih Američkih Država da u potpunosti obustave pomoć UNRWA-i krajnje razočaravajuća.

Francuske vlasti su, posredstvom priopćenja Ministarstva vanjskih poslova te zemlje, kritizirale odluku SAD-a o obustavi pomoći UN-ovoj Agenciji.

Dodaje se kako je pomoć UNRWA-u vrlo bitna u pogledu uspostave lokalne i regionalne stabilnosti.

Šef UNRWA-e Pierre Krahenbuhl izjavio je u ponedjeljak da međunarodna zajednica “jednostavno ne smije ignorirati” milijune palestinskih izbjeglica.

SAD: Nepopravljivo pristran rad

Osim toga, izrazio je duboko razočarenje odlukom SAD-a, do sada najvećeg donatora UNRWA-e, o povlačenju iz programa pomoći toj agenciji.

Trumpova administracija donijela je prošlog tjedna odluku o prekidu financiranja agencije, ocijenivši njezin rad “nepopravljivo pristranim” i optužila ovo tijelo UN-a da manipulira brojem palestinskih izbjeglica da bi “povećavala zajednicu povlaštenih korisnika”.

SAD je bio do sada najveći donator UNRWA-e, pružajući 350 milijuna dolara godišnje, ili blizu četvrtinu proračuna te Agencije UN-a.

UNRWA je ranije upozorila da će se vjerojatno suočiti s još većom nestabilnošću ukoliko Washington odluči obustaviti pomoć agenciji.

Izvor: Agencije