Španiji upitan nastup na SP zbog miješanja politike

'Furia' je 2010. prvi put postala svjetski prvak i među favoritima je za osvajanje trofeja u Rusiji sljedeće godine (EPA)

Učešće reprezentacije Španije na Svjetskom nogometnom prvenstvu sljedeće godine u Rusiji moglo bi doći u pitanje nakon što je Svjetska nogometna asocijacija FIFA izrazila zabrinutost zbog miješanja politike u rad Nogometnog saveza Španije (RFEF).

Svjetska kuća nogometa upozorila je čelnike RFEF-a da bi umiješanost španskih vlasti u izbore za novog predsjednika Saveza mogla dovesti do izbacivanja “Furije” s Mundijala u Rusiji.

Na čelu Nogometnog saveza Španije trenutno je Juan Luis Larrea kao vršitelj dužnosti nakon što je bivši čelnik Angel Maria Villar bio prinuđen odstupiti zbog optužbi za korupciju.

“Možemo potvrditi da je FIFA nedavno poslala pismo RFEF-u u kojem se izražava zabrinutost situacijom u Savezu i podsjetila da svi savezi trebaju rješavati svoje probleme nezavisno. Svi savezi moraju znati da ne smije biti vanjskog miješanja trećih strana u unutrašnje stvari. Mi iz FIFA-e u kontaktu smo s RFEF-om i u sljedećim sedmicama delegacije FIFA-e i UEFA-e (Evropska nogometna asocijacija) doći će u Madrid da provjere situaciju”, navodi se u današnjem saopćenju FIFA-e.

Sporni izbori

Španski list El Pais piše da FIFA-u najviše brine situacija zbog forsiranja Ministarstva sporta da se održe novi izbori u Savezu.

U saopćenju RFEF-a navodi se da je predsjednik Larrea razgovarao o situaciji sa članovima FIFA-e na žrijebu Svjetskog prvenstva 1. decembra.

“Iz RFEF-a su prenijeli zabrinutost FIFA-e ministru sporta i očekuje se organizacija sastanka zbog tih pitanja. Savez želi da se sve vrati u normalu, to je uvijek bio glavni cilj aktuelne uprave. Ističemo da svi želimo da reprezentacija učestvuje na SP-u 2018, naročito nakon vrhunskih rezultata u kvalifikacijama”, navodi se.

Kapiten reprezentacije Španije i igrač Real Madrida Sergio Ramos, koji je govorio uoči finala Svjetskog klupskog prvenstva u Abu Dhabiju, rekao je da ne može vjerovati da “Španija može izgubiti sve ono za što smo marljivo radili na terenu, sve zbog spora institucija.”

Španski premijer Mariano Rajoy izjavio je da nije zabrinut navodima da bi njegova država mogla propustiti Mundijal.

Ponašanje za primjer

“Furia” je 2010. godine prvi put postala svjetski prvak i među favoritima je za osvajanje trofeja u Rusiji sljedeće godine.

“Ne mogu zamisliti taj scenarij, potpuno sam uvjeren da će Španija ići na Svjetsko prvenstvo i osvojiti ga. Ponašanje naše Vlade je za primjer i oni koji su zaduženi za Ministarstvo sporta imaju potpunu podršku premijera”, rekao je Rajoy.

Prije dvije godine Indoneziji je bio zabranjen nastup u kvalifikacijama za SP 2018. i Azijsko prvenstvo 2019. nakon što je FIFA objavila da je centralna vlada preuzela poslove nogometnog saveza te države.

Izvor: Agencije