Španjolska Kataloniji ne dopušta referendum

Skupština Španjolske će u iduća tri mjeseca razmotriti zahtjev Parlamenta Katalonije za održavanje referenduma (AFP)

Nastavljaju se rasprave o referendumu za neovisnost Katalonije, autonomne pokrajine na istoku Španjolske.

Kako javlja Anadolija, Katalonija želi održati referendum 9. studenog, dok Vlada Španjolske to ne odobrava i ne dopušta.

“Jednostrano proglašenje neovisnosti nije najbolja opcija niti je to ono što želimo. Ali ne možemo reći da to 100 posto nije opcija”, rekao je predsjednik autonomne vlade Katalonije Artur Mas.

Španjolski ministar obrane Pedro Morenes ranije je kazao kako bi jednostrano proglašenje neovisnosti te pokrajine bilo “neprihvatljivo i ilegalno”.

“To bi bio napad na vladavinu prava, demokraciju, pravdu i stabilnost. Ovdje postoji Ustav, zakoni, nacionalni suverenitet… Bilo koja inicijativa protiv te tri stvari je neprihvatljiva”, rekao je Morenes.

Istaknuo je kako je zabrinut zbog situacije u Kataloniji, poručivši kako je jedinstvo preduvjet da Španjolska bude jača i izvana i iznutra.

Parlament odbacio planove Katalonije

Skupština Španjolske u iduća tri mjeseca razmotrit će zahtjev Parlamenta Katalonije za održavanje referenduma 9. studenog, iako su jasni stavovi i Vlade i koalicije o tome.

Parlament Španjolske je u veljači većinom glasova odbacio planove Katalonije da održi referendum o neovisnosti te autonomne pokrajine na sjeveroistoku Španjolske.

Parlament je pozvao regionalnu vladu da osigura poštivanje Ustava i zakona, ističući da samo središnja vlada može raspisati takvo nacionalno izjašnjavanje.

Prijedlog za raspisivanje referenduma odbijen je glasovima 272 zastupnika glavnih španjolskih stranaka, dok su 43 zastupnika iz redova katalonskih nacionalističkih skupina i nekoliko ljevičara bili za održavanje referenduma.

Izvor: Agencije