Španović i Bekrić najbolji na Balkanu

Emir Bekrić nedavno je proglašen i europskom atletskom zvijezdom u usponu (AP)

Srpski atletičari Ivana Španović i Emir Bekrić proglašeni su na svečanosti u Jerevanu najboljim atletičarima Balkana u 2013. godini u izboru Balkanske atletske federacije, potvrdio je Atletski savez Srbije.

Ivana Španović je ove sezone pobijedila na dvoranskom prvenstvu Balkana u Istanbulu, zlatnim odličjem okitila se i na balkanskom prvenstvu na otvorenom u Staroj Zagori, a nastupala je i za reprezentaciju Balkana na natjecanju u francuskom Valenceu, gdje je pobjedom donijela maksimalan broj bodova svom timu.

Srpska državna rekorderka u skoku u dalj osvojila je i povijesnu brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Moskvi.

„Istanbul je bio sjajan, novi državni rekord i veliko ohrabrenje za nastupajuću letnju sezonu. Međutim, usledili su zdravstveni problemi, morala sam da otkažem nastupe na ekipnom prvenstvu Evrope i Mediteranskim igrama i bila sam na korak da odustanem od svetskog prvenstva. Iako sam imala normu za svetsko prvenstvo, nisam želela da u Moskvu odem nespremna“, izjavila je Španović.

Dodala je i kako su liječnici dozvolili da se vrati treninzima, pa je riješila otići na balkanskom prvenstvo u Staru Zagoru.

Jaka balkanska konkurencija

„Bilo je malo onih koji su verovali u mene, ali  pokazala sam i sebi i drugima da sam borac i u Bugarskoj skočila drugi najbolji rezultat u karijeri. Tada sam zajedno sa trenerom i čelnicima iz Atletskog saveza rešila da idem u Moskvu. Nastup na Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj će uvek imati posebno mesto u mom srcu. To je bilo mnogo više od takmičenja, to je bio moj prvi korak ka medalji u Moskvi“, rekla je Španović.

Za nagradu je rekla kako „pripada njenom timu, porodici i svim navijačima koji su i u dobru i zlu bili uz nju.

Emir Bekrić je na Svjetskom prvenstvu u Moskvi također osvojio brončanu medalju u utrci na 400 metara prepone.

„Moj veliki uzor je Asmir Kolašinac koji je prošle godine bio proglašen za najboljeg atletičara Balkana i predstavlja mi veliku čast što sam to ove godina ja. Činjenica da je dvojica srpskih atletičara dve godine uzastopno dobila ovu nagradu govori da se naša atletika vratila na velika vrata. Zadovoljstvo mi je što sam među toliko kvalitetnih atletičara baš ja izabran za najboljeg na Balkanu, i svakako mi ovo daje dodatnu motivaciju za rad i još bolje rezultate“, izjavio je Bekrić.

Nagrade su laureatima uručili predsjednik Balkanske atletske federacije Dobromir Karamarinov i potpredsjednik Svetske atletske federacije Sergej Bubka.

Izvor: Agencije