Španska policija ubila muškarca koji je nosio prsluk s eksplozivom

Mediji navode da je ubijeni Younes Abouyaaqoub, osumnjičeni vozač bijelog kombija koji je u četvrtak uletio među pješake u Barceloni (EPA)

Katalonska policija je saopćila da je u operaciji zapadno od Barcelone upucala i usmrtila muškarca koji je na sebi imao prsluk s eksplozivom.

Španska jedinica za deminiranje upotrijebila je robota za prilaženje muškarcu koga je policija ubila, a za koga je državna televizija navela da je Younes Abouyaaqoub, osumnjičeni vozač bijelog kombija koji je u četvrtak uletio među pješake u Barceloni.

Istovremeno, katalonska policija je potvrdila da je muškarac koji je nosio nešto što je izgledalo kao eksplozivni pojas ubijen u ponedjeljak u Subiratsu, gotovo 60 kilometara od Barcelone, ali ga nije identificirala, prenosi Reuters.

Španska državna televizija javlja, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da je upucani muškarac Younes Abouyaaqoub (22), koji je osumnjičen da je kombijem u četvrtak poslije podne pokosio turiste i lokalne stanovnike u prometnoj ulici Las Ramblas u Barceloni, usmrtivši 13 osoba.

Bijeg vozača kombija

On je pješice pobjegao sa lica mjesta i usput nasmrt izbo jednog prolaznika, čiji je automobil oteo kako bi pobjegao iz grada.

Nešto ranije u ponedjeljak je španski list La Vanguardia javio da je policija uhapsila 22-godišnjeg Marokanca Younesa Abouyaaqouba, za kojeg istražitelji vjeruju da je bio vozač kombija koji je uletio među ljude na šetalištu u Barceloni, dodajući da se hapšenje desilo u predgrađu Barcelone.

Ministar unutrašnjih poslova Joaqim Forn prethodno je, na pitanje da li je Abouyaaqoub bio vozač kombija koji je uletio među ljude na šetalištu, odgovorio da sve ukazuje na to.

Kako je dodao, policija je protekle noći provela više racija u katalonskom gradu Ripol, gdje živi većina osumnjičenih.

U napadu koji se dogodio u četvrtak na šetalištu Las Ramblas u Barceloni i ljetovalištu Cambrils ubijeno je 15, a povrijeđeno je više od 120 osoba.

Izvor: Agencije