Španska Vlada: Rusi su hakirali u katalonskoj krizi

Borba protiv dezinformacija uključuje online platforme, industriju oglašavanja i glavne oglašivače (Ilustracija)

Španska Vlada uočila je intervencije ruskih hakera tokom katalonske krize, zbog čega će Ministarstvo odbrane pokrenuti to pitanje pred Vijećem za vanjske poslove Evropske unije, izjavili su španska ministarka odbrane Maria Dolores de Cospedal i glasnogovornik španske Vlade Inigo Mendez de Vigo.

Kako su rekli na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Vlade, ruski i hakeri iz Venecuele miješali su se u katalonsku krizu, prenosi španski list El Pais.

“Vlada raspolaže činjenicom da su mnoge poruke i operacije viđene na društvenim mrežama došle sa ruske teritorije. To ne znači da je to radila ruska Vlada. Oni su djelimično sa ruske teritorije, djelimično sa drugih, van EU-a. Još utvrđujemo to”, rekla je Dolores de Cospedal.

De Vigo je kazao da je to ozbiljan problem, o kome će se razgovarati i u EU.

Rusija ima interes da destabilizira EU

“To je ozbiljan problem, u kome se demokratija mora suprotstaviti izazovima novih tehnologija. O tom problemu ćemo razgovarati na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a, koji će biti održan u ponedeljak [13. novembra]. Smatramo da se Evropa mora ozbiljno pozabaviti ovim pitanjem. Ne može se dopustiti da strane snage koje dolaze spolja i za koje ne znamo ko su žele mijenjati ustavni poredak”, rekao je De Vigo.

Hakeri iz Rusije i Venecuele objavljivali su lažne ili iskrivljene priče o Španiji i Kataloniji, a neke od njih su da Balearski otoci podržavaju nezavisnost Katalonije, ili da se kastiljski španski jezik više ne predaje u katalonskim školama.

Španski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis rekao je u petak da ima podatke da grupa ruskih hakera radi na destabilizaciji EU-a.

“Ruske mreže ili hakeri stoje iza nečega što nije samo protiv Španije, već predstavlja način da se destabilizira EU. Rusija ima taj interes već neko vrijeme, s obzirom da se zemlja ne osjeća prijatno s jedinstvom evropskog projekta”, kazao je Dastis.

Izvor: Agencije