Španski parlament izglasao abdikaciju kralja

Kongres je izglasao zakon o abdikaciji sa 299 glasova za, 19 protiv i 23 suzdržana (EPA)

Španski zastupnici dali su u srijedu velikom većinom glasova zeleno svjetlo abdikaciji kralja Juana Carlosa, otvorivši put, unatoč pozivima da se organizira referendum o budućnosti monarhije, novom kralju Felipeu VI, koji će preuzeti zemlju u teškim vremenima.

Kongres je izglasao zakon o abdikaciji sa 299 glasova za, 19 protiv i 23 suzdržana, a Senat bi ga trebao odobriti 17. juna, prenosi Hina.

Novi 46-godišnji kralj, kojeg nije pogodio pad popularnosti kao njegova oca, zakletvu će pred parlamentom položiti 19. juna.

Narodna stranka desni centar, koja vodi zemlju i opoziciona Socijalistička stranka masovno su podržale zakon, dok su protiv bili Ujedinjena ljevica i katalonski separatisti ERC-a. Katalonski konzervativni nacionalisti CiU i Baski iz PNV-a bili su suzdržani.

‘Nova krv’

Predstavnik Ujedinjene ljevice Cayo Lara ocijenio je smjenu na čelu države “novom krvi za dinastiju na zalasku”, dok su zastupnici njegove stranke tražili referendum.

Unatoč ekonomskoj krizi, skandalima koji su obilježili kraj vladavine Juana Carlosa i korupciji u političkim stranakama Španci ne dovode nužno u pitanje monarhiju, koju poistovjećuju s novom erom demokratije nakon frankističke diktature, pokazuje ispitivanje El Paisa objavljeno u nedjelju.

Referendum želi 62 posto ispitanika, no kada bi se morali izjasniti 49 posto bi ih glasalo za monarhiju s Felipeom kao kraljem, a 36 posto za republiku.

Po ispitivanju El Munda objavljenom u ponedjeljak, 55,7 posto Španaca podržava monarhiju, a 72,9 posto misli da bi Felipe bio dobar kralj.

Juan Carlos na čelu je Španije od smrti Francisca Franca 20. novembra 1975. godine.

Izvor: Agencije