Oglasi

Španski parlament izglasao povjerenje Rajoyu

U prvom govoru u novom parlamentu premijer je obećao duboke budžetske rezove kako bi umanjio španski deficit, što je važno za rješavanje ukupne dužničke krize u eurozoni.
Novoizabrani premijer Španije upozorio je u parlamentu da toj zemlji predstoje teška vremenaEPA

Španski parlament izglasao je u utorak povjerenje novom premijeru Marijanu Rajoyu, koji sada može položiti zakletvu i stupiti na funkciju.

Rajoy, čija je Narodna stranka osvojila apsolutnu većinu na izborima u novembru, u srijedu će položiti zakletvu pred kraljem Juanom Carlosom, a tada će imenovati i članove svog kabineta.

U prvom govoru u novom parlamentu Rajoy je obećao duboke budžetske rezove kako bi umanjio španski deficit, što je važno za rješavanje ukupne dužničke krize u eurozoni.

Rajoy je dobio podršku 187 poslanika, 149 je glasalo protiv njegovog imenovanja, a 14 poslanika bilo je uzdržano.

U opoziciji su se našli poslanici socijalističke stranke PSOE i katalonski nacionalisti iz partije CiU.

Rajoy je dobio podršku 187 poslanika, 149 je glasalo protiv njegovog imenovanja, a 14 poslanika bilo je uzdržano.

Novoizabrani premijer Španije upozorio je u ponedjeljak u parlamentu da toj zemlji predstoje teška vremena i iznio cilj nove vlade da budžetski deficit sljedeće godine bude smanjen za 16,5 milijardi eura.

On je podržao prijedlog vodećih poslovnih ljudi da se, u cilju povećanja produktivnosti, praznici koji padaju sredinom nedjelje pomjere na ponedjeljak, kako bi se izbjeglo četverodnevno praznovanje u slučajevima kad padaju u utorak ili četvrtak.

Izvor: Agencije