Španski parlament odbio referendum o nezavisnosti Katalonije

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont poručio je da je 250 zastupnika protiv dijaloga, a 92 za dijalog (EPA)

Gotovo tri četvrtine od 350 zastupnika u španjolskom parlamentu glasalo je protiv održavanja referenduma o neovisnosti sjeveroistočne pokrajine Katalonije, najavljenog za 1. listopada.

Glasanje je održano nakon što je Demokratska europska stranka Katalonije zatražila od španjolskog parlamenta i vlade poštivanje referenduma koji je najavio katalonski predsjednik Carles Puigdemont.

Protiv su glasale tri od četiri najveće nacionalne stranke – vladajuća Narodna stranka desnog centra, stranka lijevog centra Španjolska socijalistička radnička stranka i stranka centra Građani – koje su, uz tri manje stranke, okupile 250 zastupnika.

Za referendum su glasali lijevi Podemos, jedina od četiri velike nacionalne stranke koja ga podržava, te regionalne stranke iz Katalonije, Baskije i pokrajine Valencije.

Regionalna stranka na Kanarskim otocima, Coalición Canaria, bila je suzdržana.

Simbolično značenje glasanja

Glasanje je imalo simbolično značenje, jer su španjolski premijer Mariano Rajoy i Ustavni sud još ranije istaknuli kako je referendum nezakonit, jer je protivan aktualnom ustavu iz 1978. godine.

On brani organiziranje referenduma na razini pokrajina, a uveden je nakon demokratskih promjena u zemlji kojima su pokrajine dobile veću autonomiju, no ne i mogućnost odcjepljenja.

Stranke koje podržavaju referendum nemaju dovoljan broj glasova za promjenu Ustava.

Ranije se u parlamentu raspravljalo o tekstu koji je španjolskoj vladi dostavila stranka PDeCAT i koji se razlikuje od onoga objavljenog u svibnju.

Tada je u njemu tražila da se vlada u Madridu i katalonska vlada u Barceloni dogovore o referendumu o samoodređenju, odnosno postignu dogovor o datumu i referendumskom pitanju.

Vlada desnog centra u Madridu, na vlasti od 2011. godine, uporno je odbijala ideju referenduma, pa je katalonska stranka dostavila novi dokument, u kojem traži da vlada u Madridu “poštuje odluku katalonskog predsjednika” o održavanju referenduma.

Jedna od najbogatijih pokrajina

Nakon toga je uslijedilo glasanje, koje je, prema očekivanju, potvrdilo protivljenje većine zastupnika u španjolskom parlamentu.

“Neka [Carles] Puigdemont poštuje odluku španjolskog parlamenta”, izjavio je zastupnik Narodne stranke Jose Antonio Bermudez de Castro.

Oglasio se zatim iz Barcelone, glavnog grada Katalonije, regionalni predsjednik Puigdemont, koji je posredstvom Twittera poručio da je 250 zastupnika bilo protiv dijaloga, a 92 za dijalog.

Katalonija, koja ima 7,5 milijuna stanovnika, prošle je godine sudjelovala s 19 posto bruto domaćeg proizvoda Španjolske te je jedna od najbogatijih pokrajina.

U njenom regionalnom parlamentu većina zastupnika podržava neovisnost.

Izvor: Agencije